Companiile turistice cer moratoriu de 540 de zile, întrucât nu pot întoarce banii celor care și-au rezervat din timp vacanțele

Companiile turistice din țară de comun cu Asociația Națională a Agenților Economici de Turism din Moldova (ANAT) solicită autorităților să introducă moratoriu pe o durată de 540 de zile, pentru contractele semnate până la data de 17 martie 2020. Asta pentru că banii încasați până pe 17 martie au fost transferați la prestatorii de servicii din Grecia, Bulgaria și Turcia, care nu ramburesează avansurile înapoi.

Foto: facebook/ANAT

„Cerem autorităților să introducă Moratoriu pe o durată de 540 de zile la Art. 1602, p.9 din Codul Civil RM, pentru contractele de servicii turistice semnate între companie turistică și consumator până la data de 17 martie 2020”, scrie într-un comunicat ANAT.

În acest sens, vineri, 15 mai, Companiile turistice din Moldova si ANAT vor organiza un protest în fața Parlamentului pentru a se face auziți.

Premierul Chicu a anunțat, astăzi, companiile turistice despre intenția Guvernului de a susține capacitatea lor de creditare prin oferirea garanțiilor de stat în mărime de până la 50% din valoarea gajului necesar și subvenționarea dobânzilor.

Totodată, a discutat problemele destinațiilor turistice din interiorul RM și posibilitățile de reluare a unor servicii prestate de acestea. Astfel, în zilele următoare Executivul va examina un set de măsuri în acest sens.

Începand din luna februarie 2020 agenții economici din Republica Moldova care activează în sectorul turismului suferă de o diminuare excepțională și șocantă a vânzărilor, pe de o parte, și un val de cereri de la clienți de anulare a călătoriilor și recuperare a banilor plătiți, pe de altă parte, mai scriu aceștia.


Pub