Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Definitivarea raportului grupului de lucru privind achiziționarea autobuzelor și troleibuzelor pentru funcționarea sistemului de transport public municipal

   2129

Primăria municipiului Chișinău informează că raportul Grupului de lucru pentru identificarea soluțiilor în vederea renovării parcului rulant al sistemului de transport municipal a fost finalizat și urmează a fi făcut public.

Comisia de profil s-a întrunit în ultima ședință pe parcursul săptămânii trecute, iar în zilele următoare, raportul va fi publicat pe pagina web oficială a Primăriei „chisinau.md", pentru consultări publice. Declarații în acest sens a făcut luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, viceprimarul de ramură, Victor Chironda.

Potrviit viceprimarului, Raportul grupului de lucru este un document care analizează diferite scenarii prin cifre, comparații și argumentări concrete, fiind propuse câteva scenarii referitor la dezvoltarea parcului de transport public municipal. Concluziile raportului vin în concordanță cu Strategia de transport a municipiului Chișinău, cu Concepția de organizare a parcărilor și achiziționarea autobuzelor noi, dar și cu o serie de alte măsuri precum taxarea electronică sau organizarea benzilor dedicate pentru transportul public.

În context, primarul general, Ion Ceban, și-a exprimat speranța că aleșii locali, care urmează să se întrunească în ședință săptămâna viitoare, vor audia raportul Grupului de lucru și vor fi identificate soluțiile pentru achiziționarea și, eventual, asamblarea autobuzelor la Chișinău, dar și a troleibuzelor, pentru a acoperi necesitățile locuitorilor municipiului.

Edilul capitalei a precizat că necesitățile actuale de asisugrare cu transport sunt de 160-170 autobuze, doar pe rutele suburbane, plus interconexiunile - cca 40 de unități; minim 25 de troleibuze articulate și alte 30 de unități simple, care să fie lansate la nivelul infrastructurii municipale de transport. „Îmi doresc să nu mai avem conotații politice, dar să putem să aducem transport public pentru cetățeni", a mai spus Ion Ceban.