09:29:52 25.04.2024
Stiri

Șor obține o mică VICTORIE în instanța de judecată, dar avocații spun că drepturile acestuia sunt în continuare încălcate: „E vorba de o nouă potențială condamnare a R. Moldova la CtEDO”

Partide/Comunicate 12.05.2020 15:37 Vizualizări995 Autor: Ziarul National
Șor obține o mică VICTORIE în instanța de judecată, dar avocații spun că drepturile acestuia sunt în continuare încălcate: „E vorba de o nouă potențială condamnare a R. Moldova la CtEDO”


Liderul Partidul „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, a obținut „o mică victorie” la Curtea de Apel Cahul, care a acceptat ca ședințele de judecată să fie publice. În același timp, instanța nu a admis cererea noilor avocați ai lui Ilan Șor, care solicită să le fie acordat suficient timp pentru a face cunoștință cu materialele cauzei, se arată într-un comunicat de presă al Partidului „ȘOR”.

Potrivit sursei citate, Ilan Șor a solicitat în repetate rânduri ca ședințele pe dosarul său să fie publice, ca să poată participa presa, iar cetățenii să afle din prima sursă adevărul despre jaful bancar. După ce acest demers a fost respins anterior, apărarea lui Ilan Șor a convins marți, 12 mai, instanța de judecată în privința necesității satisfacerii interesului public pentru această cauză.

Totodată, apărarea a solicitat timp pentru a face cunoștință cu dosarul, având în vedere că s-au schimbat avocatii. Curtea de Apel Cahul a respins însă cererea, stabilind următoarea ședință pentru 18 mai. „Noi am prezentat toate dovezile și argumentele necesare, având în vedere că este vorba de un dosar complex și voluminos. Din păcate, instanța, în mod deliberat, nu a ținut cont de solicitările apărării, ceea ce reprezintă o nouă încălcare a drepturilor lui Ilan Șor și o nouă potențială condamnare a R. Moldova la CtEDO”, a comentat avocatul Aureliu Colenco.

„În sfârșit cetățenii vor putea să afle adevărul și vor putea urmări fărădelegile care se comit la examinarea așa-numitului meu dosar. Judecătorii Curții de Apel Cahul au acceptat argumentele noastre privind importanța pentru cetățeni ca ședințele de judecată să fie publice. Din păcate însă nu mă pot prezenta în instanță până când nu este acceptat și cel de-al doilea demers al meu - să fie anulat mandatul ilegal de arest. Eu vreau să merg în instanță și să mă pronunț liber, fără a fi constrâns și amenințat. Este o condiție sfântă pentru orice proces de judecată”, a precizat Șor într-o postare pe Facebook.

Acesta a adăugat că președintele Curții de Apel Cahul s-ar subordona direct consilierului lui Igor Dodon. „Totodată, Curtea de Apel Cahul, al cărei președinte se subordonează direct consilierului lui Dodon, a respins și cererea apărării să ofere timp pentru a face cunoștință cu dosarul. Este o încălcare gravă a dreptului la un proces echitabil, pentru care R. Moldova riscă să fie condamnată din nou la CEDO. Doar că voi cere ca banii să nu fie achitați din buget, dar din conturile grase ale acestui nemernic. În loc să-mi ofere dreptul la apărare de calitate, ei, în bătaie de joc au numit avocat de stat, fără ca eu să solicit acest lucru, ceea ce este contrar legii. Rolul acestuia este mai degrabă să încurce și toți profesioniștii cunosc acest lucru. Dodon se teme și încearcă în fel și chip să obțină o condamnare ilegală, dar rapidă ca să-mi închidă gura înainte de prezidențiale. Vă asigur însă că n-o să-i meargă. Oricât de corupt nu ar fi sistemul, indiferent de câte presiuni n-ar face Dodon, totul are un sfârșit. Iar sfârșitul politic al lui Dodon e chiar după colț.”, a punctat Ilan Șor.

Sursa citată precizează că Șor a reclamat și anterior mai multe abuzuri și încălcări la examinarea dosarului, care s-au întețit în ultima perioadă de timp, printre care organizarea ședinței de judecată în zi liberă sau pe timpul stării de urgentă, presiuni asupra instanței exercitate de către persoane din anturajul lui Igor Dodon etc.

De asemenea, Ilan Șor a anunțat că este gata să se prezinte personal în instanță dacă va fi asigurat caracterul public al ședințelor și va fi anulat mandatul ilegal de arest pe numele său.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md