12:48:23 19.04.2024
Stiri

Ministru din Guvernul Chicu: Diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice pe teritoriul R. Moldova prin realizarea interconectării sistemelor electroenergetice cu România este una din priorități

Economie 12.05.2020 16:20 Vizualizări823 Autor: Ziarul National
Ministru din Guvernul Chicu: Diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice pe teritoriul R. Moldova prin realizarea interconectării sistemelor electroenergetice cu România este una din priorități


Interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României, construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, eficiența energetică în clădirile publice, precum și construcția gazoductului Iași-Ungheni sunt proiecte strategice privind dezvoltarea sectorului energetic din stânga Prutului.

Începând cu 2010, Republica Moldova și-a propus să depășească barierele de utilizare a tehnologiilor care folosesc energia solară și biomasa prin demonstrarea exemplelor de practici bune viabile ca alternativă gazului natural și cărbunelui și ca o modalitate durabilă de protecție a mediului ambiant prin soluționarea problemelor de aprovizionare energetică în localitățile rurale.

„Sectorul energetic este unul strategic pentru economia națională. Diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova prin realizarea interconectării sistemelor electroenergetice cu România și interconectarea sistemului electroenergetic autohton în piața energetică regională a UE este una dintre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii. De asemenea, ne dorim să dezvoltăm și în continuare proiecte ce țin de sporirea accesului cetățenilor Republicii Moldova la serviciile publice îmbunătățite în domeniul aprovizionării cu apă și a canalizării, precum și al eficienței energetice în clădirile publice”, susține Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastructurii, citat de un comunicat de presă al instituției.

Printre alte proiecte importante din sectorul energetic se numără „Moldelectrica”, reabilitarea rețelelor de transport electric, construcția gazoductului Iași-Ungheni, reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir.

De asemenea, în prezent sunt implementate proiectele gestionate de Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu, cl privind construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și eficiența energetică în clădirile publice, interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md