20:22:37 25.04.2024
Stiri

9 mai, Ziua Europei unite sau a Rusiei răscrăcite?

Politică 10.05.2020 10:41 Vizualizări3003 Autor: Ziarul National
9 mai, Ziua Europei unite sau a Rusiei răscrăcite?


Trustia, elegii politikoase

(exerciții de logică domestică)

Ieri am stat și m-am gândit la ziua de 9 mai.

Dacă noi am biruit cu 75 de ani în urmă, cine a omorât, în 1946-1947, prin deprivare de rezervele alimentare și înfometare deliberată, câteva sute de mii de oameni? Cine i-a deportat pe alții zeci de mii de basarabeni? Iese că noi, dodonii-biruitori.

Înțeleg că partea noastră de sacrificiu sunt sutele de mii de bărbați basarabeni mânați în față pe linia de război (printre care sute de consăteni și un unchi de-al meu), carnea de tun, pe al cărui piept s-au aninat ordine și medalii ștanțate pe conveier, iar pe ceilalți zeci de mii nimiciți pe sub garduri (ca pe Filimon Boghiu), prin râpi, prin subsoluri enkavediste, prin gropi cu var și gulaguri și pe alții care nu au încăput sub lespezile memorialului „Eternitate” nu-i mai punem la socoteală. Să considerăm că nici nu au existat. Așa e mai pragmatic.

Dar dacă am fost eliberați în 1944, de cine ne-am despărțit noi în 1991, proclamându-ne independența? Ne-am eliberat de eliberatori?

E logic: eliberatorii eliberează și pleacă acasă. Ocupanții vin de acasă și rămân. Ale cui trupe militare cerem anual să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova? Ale eliberatorilor sau ocupanților?

Ceva nu se leagă dacă aplicăm logica domestică: ne integrăm în Europa, dar defilăm sub mustățile lui Stalin. E ziua Europei unite sau ziua Rusiei rășchirate, răscrăcite?

Acum stau și mă gândesc ce mesaj le transmit nemților înfrânți în război pobediștii noștri care organizează marșuri ale victoriei în mașini germane second hand? Mesaj eroic sau erotic? Sau poate e un strigăt de ajutor?

Al vostru ciocănitor, pobedofil, Ion Buraga

PS: Dacă Ion Buraga senior, cu statut de celibatar, nu fugea, în 1944, de eliberatori, acest text ar fi rămas nescris și nesemnat, căci în lipsa tatălui nu aveau cum să fie întrunite condițiile nașterii mele, nu-i așa? Ce ironie a sorții: să evadezi din îmbrățișarea strânsă a eliberatorilor ca să trăiești…

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md