Rămășițele pământești a 45 de soldați ai Armatei Roșii, înhumate la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”

Rămășițele pământești a 45 de soldați ai Armatei Roșii au fost înhumați la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”, astăzi, de Ziua Victoriei. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon în cadrul ceremoniei de depunere de flori pentru ostașii căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Foto: Igor Dodon/facebook

„Cu părere de rău, nu s-a reușit stabilirea numelor soldaților, însă cunoaștem cu certitudine că ei și-au sacrificat viața pentru libertatea noastră și pentru un cer pașnic de care astăzi ne bucurăm cu toții. Mi-am exprimat recunoștința față de memoria tuturor celor care au căzut în Marele Război pentru Apărarea Patriei și am îndemnat concetățenii noștri să păstreze vie memoria faptelor eroice ale strămoșilor noștri”, a scris pe pagina sa de facebook, Igor Dodon.

Menționăm că rămășițele pământești ale soldaților au fost descoperite de organizațiile „August” și „Clubul istorico-patriotic rus”, în cadrul acțiunilor de cercetare efectuate pe terenurile unde cîndva s-au desfășurat lupte crîncene.

Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” este așezat pe un petic de pământ care în vara anului 1944 avea un front de numai 8 km și o adâncime de 3 km, el fiind constituit din câteva elemente de bază: pe de o parte este un altar stilizat care are în centru un safeu din marmură, edificat în biserică, în care numele celor peste 11 mii de soldați, care au murit pe aceasta fâșie îngustă de pământ de la Nistru, este imortalizat pe plăcile de granit. Pe mijloc se află focul veșnic, ce străjuiește doi piloni înalți, uniți la vârf de o cruce, scrie Wikipedia.

Amintim că Ziua Victoriei este marcată în ţările din Europa de Est, între care şi Republica Moldova și România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii. În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai.

Prima mare paradă militară organizată la Moscova a avut loc la 9 mai 1965, când s-au împlinit 20 de ani de victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste. Cu acest prilej, Ziua Victoriei a devenit sărbătoare naţională în URSS. O altă paradă militară a avut loc în 1985 şi 1990, după care au început să fie organizate anual, notează https://www.officeholidays.com.

În 2020, în contextul pandemiei de Covid-19, parada militară de la Moscova care ar fi marcat 75 de ani de la victoria împotriva nazismului, cea mai mare organizată cu acest prilej, a fost amânată pentru o altă dată din acest an, conform https://www.themoscowtimes.com/.


Pub