Andrei Năstase: 9 mai e ziua comemorării celor căzuți, dar e și o zi a păcii, o zi a viitorului

Ziua de 9 mai este pentru comemorarea celor căzuți în al doilea război mondila, dar este și o zi a păcii, o zi a viitorului, declară liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care a transmis un mesaj de felicitare cu Ziua Europei. Membri ai Platformei DA au depus flori la Cimitirul Eroilor și au criticat starea deplorabila în care a ajuns monumentul.

Foto: UNIMEDIA

„Sărbătorim cu toții Ziua Europei, zi foarte importantă pentru toți cei care sprijină democrația, statul de drept, independența și suveranitatea în interiorul unui spațiu comun guvernat de dialog, toleranță, transparență, responsabilitate, demnitate umană și adevăr. Sunt principiile și valorile puternice care sprijină drepturile și libertățile tuturor cetățenilor.

Mulțumim Uniunii Europene pentru ajutorul constant pe care îl acordă Republicii Moldova și suntem convinși că parteneriatul nostru se va consolida în perioada următoare, chiar dacă în această etapă suferă un recul serios și dăunător parcursului european țării noastre. La mulți ani Europa! La mulți ani tuturor cetățenilor europeni! La mulți ani, Moldova!”, a scris Andrei Năstase, pe pagina sa de Facebook.

Platforma DA a depus astăzi flori la Cimitirul Eroilor din Chișinău și a criticat starea deplorabilă în care se află acest monument.

„Am trăit azi un mare sentiment de rușine. Astăzi, la Cimitirul Eroilor, am fost patru reprezentanți ai Platformei DA și am depus flori pe la ora 11.00. Nicio floare depusă înaintea noastră, iar cimitirul se află într-o stare mai mult decât deplorabilă și se transformă în gunoiște. Nu am cuvinte să vă descriu ce mizerie este acolo, unde sunt înhumați 1645 de ostași, printre care doar 431 români. În rest, sunt ostași de diverse etnii, inclusiv 234 ruși.

Pentru mine și colegii mei ziua de azi este o zi de conciliere națională în care eu sincer cred. Bunelul meu pe linia mamei tot războiul a luptat în rândurile Armatei Sovetice, fiind recrutat în 1941 în штрафбат. Rudele tătălui, însă, au fost ostași români. Niciodată nu voi face diferența dintre ei. Este istoria mea. Este istoria Patriei mele, pentru care cel de-al Doielea Război Mondial a avut specificul său. Impunerea simbolismului sovetic niciodată nu va avea succes în Moldova”, a spus deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.


Pub