(video) Ion Chicu, despre combustibilul cu care a fost alimentat avionul rusesc: „Speculații fără rușine. Niciun banuț din buget nu s-a cheltuit”

Premierul Republicii Moldova a asigurat că toate cheltuielile privind combustibilul pentru avionul oferit de Rusia au fost suportate de o companie privată din Republica Moldova, iar țara nu a achitat niciun leu din buzunarul său. Declarația a fost făcută de Ion Chicu, aseară, în cadrul emisiunii UNInterviu.

Foto: UNIMEDIA

„Cu trei săptămâni în urmă a fost un charter oferit de Rusia pentru a transporta din China în Republica Moldova câteva partide de echipament. În primul rând este acel echipament pe care l-am procurat din bani bugetari. Era vorba despre acele 200.000 de viziere și de măști resporatorii. Acestea erau procurate pe banii bugetului, dar era diferit ajutor oferit. O parte nu le puteam aduce acest echipamente, o parte ni le furau de pe aeroport, au fost cazuri”, a declarat Chicu.

„Noi am arendat un spațiu unde am consolidat toată partida, acest avion mare a fost oferit de Federația Rusă. Le-au adus pe aeroport, vă dați seama cât zboară un avion de ăsta, prin Novosibirsk, cred că. Ca să zboare de la Chișinău înapoi, nu avea combustibil. El trebuia de alimentat. A fost alimentat cu 59-60 de tone de către o companie privată din R. Moldova. Au făcut o donație cum au făcut sute și mii de companii, de altfel. Niciun buget nu s-a dus din bugetul Republicii Moldova”, a asigurat premierul Republicii Moldova.

„Avionul a adus 200.000 de viziere cumpărate din buget. Noi am avut contract cu 75 lei/viziera. Nu trebuie de speculat cu altele de 6 lei/viziera. Acestea-s viziere lavabile, foarte bune. Era inclus în ăștia 54 de lei și costul transportului de agentul economic. În momentul în care noi le-am adus cu acest charter, prețul de la 54 de lei a scăzut la 30,7 lei, diferența este 23 de lei doar transport. Dacă înmulțim 23 lei cu 200 de mii de viziere, o să vedeți că bugetul a economisit 4,6 milioane de lei, plus erau și respiratoarele la care tot ne-a fost făcută reducere.”

Amintim că în Dispoziția nr.24 din 29 aprilie 2020, emisă de Comisia pentru Situații Exepționale, punct 21. este specificat că:

Cheltuielile pentru alimentarea aeronavei An 124 cu combustibil Jet A în cantitate de 59 tone, în cadrul primirii ajutorului umanitar pentru lupta cu Covid-19 acordat de Guvernul Republicii Populare Chineze Republicii Moldova la data de 19 aprilie 2020, suportate de către S.R.L. Lukoil Moldova, se deduc în scopuri fiscale la determinarea impozitului pe venit.


Pub