06:58:38 25.04.2024
Stiri

FOTO // CEREMONIE: Medicii din România, care au venit să salveze vieți în R. Moldova, au primit pașapoarte diplomatice la Chișinău. „Istoria nu poate fi scrisă fără eroi. Iar eroii noștri sunteți Dumneavoastră, medicii, asistentele din prima linie”

Știri 09.05.2020 19:55 Vizualizări1774 Autor: Ziarul National
FOTO // CEREMONIE: Medicii din România, care au venit să salveze vieți în R. Moldova, au primit pașapoarte diplomatice la Chișinău. „Istoria nu poate fi scrisă fără eroi. Iar eroii noștri sunteți Dumneavoastră, medicii, asistentele din prima linie”


Echipa de 42 de medici din România, venită acum o săptămână în R. Moldova pentru a-și ajuta colegii în lupta cu noul coronavirus, au primit astăzi pașapoarte diplomatice din partea statului român.

Actele le-au fost înmânate de către Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță.

„Istoria nu poate fi scrisă fără eroi. Iar eroii noștri sunteți acum Dumneavoastră, medicii, asistentele și personalul medical care se află în prima linie de luptă cu coronavirus. În semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru contribuția deosebită a personalului misiunii medicale române care s-a deplasat în Italia, precum şi a celui al misiunii medicale române care se află în Republica Moldova, în unele dintre zonele cele mai afectate de pandemia de COVID-19 din cele două state, pentru oferirea serviciilor de asistenţă medicală specializată în vederea tratării pacienților infectați, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus, în mod excepțional, eliberarea de pașapoarte diplomatice electronice pentru membrii acestor echipe medicale”, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță.



Diplomatul le-a transmis noilor posesori ai pașapoartelor diplomatice că acestea aduc cu sine privilegii, „dar și o imensă responsabilitate, de care sunt convins că vă veți achita cu onoare”.

Menționăm că, în total, 53 de specialiști din România au venit să ajute R. Moldova în combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv 42 de medici, nouă dintre care au fost repartizați la Cahul, patru - la Bălți, iar restul au rămas la Chișinău pentru a-și ajuta colegii în instituțiile unde sunt internați bolnavii în stare gravă.

Totodată, România a trimis, pe 7 mai, 20 de camioane cu echipamente și medicamente în valoare de 3,5 milioane de euro, necesare în tratarea bolnavilor de coronavirus.

DISCURSUL AMBASADORULUI ROMÂNIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA, DANIEL IONIȚĂ, CU PRILEJUL CEREMONIEI DE ÎNMÂNAREA A PAȘAPOARTELOR DIPLOMATICE PERSONALULUI MEDICAL CARE PARTICIPĂ LA MISIUNEA DE ASISTENȚĂ UMANITARĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA:

Distinși participanți,
Doamnelor și Domnilor civili și militari deopotrivă,
Actuali și viitori diplomați ai României,

Astăzi este o zi cu semnificații multiple la nivel global, dar și pentru noi toți ca diplomați ai României. Permiteți-mi, vă rog, să fac o scurtă incursiune în trecut.
În anul 1877, la 9 mai se marca un moment crucial pentru istoria modernă a României. Declararea Independenței de Stat a reprezentat încununarea idealurilor seculare ale poporului român de a fi stăpân pe propriul destin. În acea zi memorabilă, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu declara în Parlament: „suntem independenți, suntem naţiune de sine stătătoare”.

În anul 1945, cu sacrificii umane imense, Coaliția Națiunilor Unite punea capăt celui mai devastator conflict planetar din istoria omenirii. Ocuparea teritoriului Gerrmaniei a fost preocuparea comună a tuturor aliaților: americani, britanici, sovietici (ulterior, și francezii). Din motive ușor de înțeles, Stalin a avut pretenția de a ocupa Berlinul, temându-se că americanii se vor grăbi să o facă. Anglo-americanii i-au respectat această dorință, drept care ei au ocupat Sudul și Vestul Germaniei, oprindu-se în Est pe axa Dresda – Leipzig, astfel încât rușii, într-adevăr, s-au îndreptat spre Berlin și l-au încercuit, apoi ocupat. Din motive iarăși de înțeles, soldații germani aveau motive să se teamă mai mult de ruși – drept care, după sinuciderea lui Hitler (30 aprilie 1945), mulți dintre ei ar fi dorit să se predea anglo-americanilor.

  • în aceste condiții, pe 7 mai 1945, în orașul Reims (Nord-Estul Franței), generalul german Alfred Jodl (încă șeful comandamentului armatei germane) a semnat capitularea tuturor forțelor germane – în fața anglo-americanilor și francezilor. Jodl încă mai spera că, în acest fel, aliații occidentali îi vor primi pe toți soldații germani care li se vor preda.
  • Stalin a protestat imediat, spunând că acest act încalcă principiul capitulării necondiționate a Germaniei în fața tuturor aliaților și a organizat, la Berlin, a doua zi, pe 8 mai, o altă ceremonie de capitulare – de data asta, din partea armatei germane a semnat generalul Wilhelm Keitel.
  • Această ceremonie de la Berlin s-a prelungit mai mult, astfel încât capitularea s-a semnat după miezul nopții, când oricum la Moscova era ziua de 9 mai.
  • În plus, Stalin a mai avut un motiv să prefere ziua de 9 mai – atunci, armata sovietică a declarat și eliberarea Cehoslovaciei (la care a participat, de altfel, și armata română).
  • Așadar:

  • pentru occidentali (potrivit narațiunii lor) ziua de 8 mai a fost "V.E. Day", Ziua Victoriei în Europa.
    • pentru spațiul post sovietic și pentru statele foste socialiste din Europa Centrală și de Est, ziua de 9 mai este "Ziua Victoriei" asupra fascismului.
    Această diferență în a percepe lucrurile a marcat tot Războiul rece și durează până azi.
  • La 9 mai 1950, acum 70 de ani, ministrul francez de externe din acele vremuri, Robert Schuman a rostit o Declarație care a pus bazele Uniunii Europene, așa cum o știm astăzi. Europa a fost unită de un proiect economic: Planul Shuman, care propunea Germaniei și altor state occidentale o comunitate a cărbunelui și oțelului care să facă războiul imposibil. Data de 9 mai a fost declarată, în mod firesc, drept Ziua Europei de Consiliul European de la Milano, în 1985.

    Onorată audiență,

    Istoria trebuie să o cunoaștem, să o prețuim, să o ducem mai departe, România noastră, modernă și democratică integrată în UE și în NATO, mereu atentă la Republica Moldova și la Vecinătate trebuie să fie iubită necondiționat.

    În Declarația Schuman se spune, printre altele: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.” Mai mult „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”
    Parafrazând aș spune că în acest moment unic in istoria noastră, când ne confruntăm la nivel global cu un inamic invizibil și ucigaș, aș spune că sănătatea mondială nu poate fi asigurată decât prin solidaritate și curaj, iar prin cooperare și ajutor vom depăși cu toții, împreună, această situație. La nivel personal ne vom consolida valorile, iar Uniunea Europeană va ieși cu siguranță întărită.

    Istoria nu poate fi scrisă fără eroi. Iar eroii noștri sunteți acum Dumneavoastră, medicii, asistentele și personalul medical care se află în prima linie de luptă cu coronavirus.

    În semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru contribuția deosebită a personalului misiunii medicale române care s-a deplasat în Italia, precum şi a celui al misiunii medicale române care se află în Republica Moldova, în unele dintre zonele cele mai afectate de pandemia de COVID-19 din cele două state, pentru oferirea serviciilor de asistenţă medicală specializată în vederea tratării pacienților infectați, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus, în mod excepțional, eliberarea de pașapoarte diplomatice electronice pentru membrii acestor echipe medicale. Ministrul Bogdan Aurescu a declarat:
    ,,Ministerul Afacerilor Externe a dorit să aducă, prin acest gest simbolic de acordare a unor pașapoarte diplomatice, un mesaj de recunoștință și mulțumire personalului medical român care luptă în linia întâi și se expune, cu curaj, unor riscuri însemnate pentru a veni în ajutorul cetățenilor din alte state, contribuind astfel, ca veritabili ambasadori ai statului român, la dezvoltarea și consolidarea relațiilor României cu aceste state și la ridicarea profilului internațional al țării noastre. România a dovedit, o dată în plus, mulțumită acestor profesioniști, că este un stat partener implicat și de încredere, care intervine, în spirit de solidaritate, atunci când situația o impune. Contextul dificil creat de pandemia actuală a dovedit, tuturor, inclusiv la nivel internațional, faptul că prietenii adevărați la nevoie se cunosc – România a fost destinatarul unor gesturi de generozitate și solidaritate din partea altor state și, la rândul său, a luat măsuri pentru a veni în ajutorul celor afectați, demonstrând că are capacitatea, la nivelul instituțiilor, precum și la nivel personal, de mobilizare susținută și reacție rapidă”.

    Dragi colegi diplomați,
    Îmi revine mie extraordinara plăcere și onoare să vă înmânez aceste pașapoarte.
    Bun venit în corpul diplomatic al României, dragi colegi diplomați!
    Acest pașaport, așa cum scrie pe ultima sa pagină, aduce cu sine privilegii, dar și o imensă responsabilitate, de care sunt convins că vă veți achita cu onoare.

    Felicitări din inimă!
    Trăiască Uniunea Europeană!
    Trăiască România!


    Stiri relevante
    Top stiri

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

    20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

    19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md