(video) Eliberare sau ocupație? Semnificația zilei de 9 Mai într-un nou documentar regizat de Igor Cobileanski

voloc11

La 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Basarabia rămâne „prizoniera” acestui eveniment, considerat și astăzi de unii drept „victorie”. „9 Mai Basarabia – prizoniera victoriei” este un nou documentar care vorbește despre semnificația acestei „victorii” pentru poporul basarabean, una dintre acestea fiind moartea a peste 700 000 de oameni și arestarea, schingiuirea, muncă forțată pentru alte câteva sute de mii.

Documentarul prezintă momente din istoria mondială și a regiunii începând cu anii ’30 ai secolului trecut, inclusiv formarea RASSM și rădăcinile celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și aportul URSS alături de Germania fascistă la declanșarea conflagrației mondiale.

În documentar sunt citați cunoscuții istorici Octavian Țîcu și Anatol Petrencu, cei doi explicând rolul negativ al celor două dictaturi. Ceea ce unii mai consideră drept eliberarea sovietică a condus la decesul a peste 700 000 de români basarabeni în doar câteva decenii ale regimului sovietic. Un loc aparte în documentar îl ocupă discuțiile despre instaurarea ideologiei bolșevice care a avut rolul să înlocuiască religia în fosta URSS.

„Liderii sovietici au încercat să înlocuiască religia cu ideologia marxist-leninistă, dar aveau ritualuri asemănătoare cu cele religioase”, notează Anatol Petrencu. În perioada sovietică, din peste 900 de biserici au fost închise aproximativ 600, iar din 24 de mănăstiri era deschisă doar una, notează autorii documentarului. Un alt subiect, care demonstrează viziunea diferită a societății față de unele evenimente istorice și relicve ale trecutului, este cunoscutul tanc de la Cornești, cu țeava îndreptată spre România și UE, considerat de unii o dovadă a „trecutului măreț”, iar de alții un simbol al ocupației sovietice.

„Aceste tancuri au provocat suferință poporului român și în Basarabia pentru că au adus comunismul. Ele sunt identificarea ocupației sovietice”, menționează Octavian Țîcu. Producătorul documentarului este cunoscutul jurnalist român și documentarist Marian Voicu, iar regia îi aparține lui Igor Cobileanski.

Filmul este însoțit de comentariile cunoscutului actor Sergiu Voloc. La realizarea acestuia au fost utilizate imagini de arhivă, fragmente din filmul documentar „Golgota Basarabiei”, arhiva Europei Libere, precum și cadre din arhive personale. Filmul este difuzat la 10 TV.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente