sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCu Imexagro buruieni - MINUS, recolta de floarea soarelui în PLUS

Cu Imexagro buruieni – MINUS, recolta de floarea soarelui în PLUS

Recomandate

Tehnologii inovative în combaterea buruienilor la floarea soarelui propuse de Imexagro

1)Tehnologia Clearfield®

Erbicidul Global – etalon în combaterea buruienilor din cultura de floarea soarelui

Punctele forte ale erbicidului Global 40 SL pentru floarea-soarelui:

  • Erbicidul Global 40SL este unica soluție în postemergență la floarea soarelui împotriva buruienilor cu frunză lată, a gramineelor anuale și a lupoaiei.
  • O singură aplicare este suficientă pentru a lăsa terenul liber de buruieni până la recoltare, datorită activității reziduale de la nivelul solului.
  • Erbicidul Global 40 SL are un efect excelent de stopare a costreiului din rizomi. Produsul este o soluție completă împotriva buruienilor, inclusiv a celor dificile și a tuturor raselor de Orobanche, printr-o singură aplicare.
  • Soluţie completă împotriva buruienilor (inclusiv a celor dificile: sorg, cornuți, mohor, loboda albă, știrul, etc.) printr-o singură aplicare.

Cum acționează erbicidul Global 40 SL:

Produsul Global 40 SL conține 40 g/l imazamox.

  • Imazamox face parte din grupa imidazolinonelor;
  • substanța este preluată prin frunze, dar și prin rădăcini;
  • Inhibitor ALS, blochează sinteza aminoacizilor esențiali (valină, leucină și isoleucină);
  • are activitate reziduală la nivelul solului.

Principalul mod de acțiune al produsului este preluarea la nivel foliar, îmbunătățită de adjuvantul încorporat în produsul formulat. De asemenea, preluarea la nivel radicular asigură un anumit control al buruienilor aflate în curs de răsărire. Astfel, produsul are o dublă acțiune, atât la nivel foliar, cât și la nivel radicular. Efectul aplicării erbicidului Global 40 SL este vizibil asupra buruienilor în 7-14 zile.

Combatere lupoaie (Orobanche Cumana): Global 40 SL este singurul erbicid care combate perfect toate rasele parazitului Lupoaie. În special regiunea sud-estică a țării este contaminată intens cu buruiana holoparazită Lupoaie. O contaminare moderată cu Orobanche se constată în raioanele Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Cahul, Basarabeasca, Taraclia.

Imazamoxul din erbicid este translocat în planta de floarea-soarelui. Cantitățile mici de imazamox prezente în sistemul radicular al plantei distrug lupoaia în timp ce se atașează de rădăcinile florii-soarelui.

Eficacitate după utilizare:

Eficacitate după 14 zile (Raionul Fălești)

2) Tehnologia DuPont® ExpressSun®

Substanța activă (ISO): tribenuron-metil 750 g/kg

Clasa chimică: sulfonilureice

Forma preparativă: granule dispersabile în apă

Tehnologia: HD SoftTM

Grand Plus, WG este un erbicid cu aplicare în perioada de vegetație pentru combaterea buruienilor cu frunza lată din culturile cerealiere și din cultura de floarea soarelui (hibrid rezistent)

Avantaje:

  • Erbicidul este selectiv pentru culturile cerealiere.
  • Grand Plus, WG combate un spectru mare de buruieni, combate cu succes buruienele rezistente la produse cu acțiune hormonală: 2,4-D, dicamba, MCPA, de aceea el se poate aplica împotriva unui spectru larg de buruieni, inclusiv rezistente la alte erbicide.
  • Produsul se poate de aplicat în primăverile reci, spre deosebire de produsele hormonale, acest erbicid nu produce fitotoxicitate.
  • Se degradează repede, de aceea nu are restricții în privința rotației culturilor.
  • Grand Plus, WG este un erbicid cu acțiune sistemică ce se absoarbe prin frunze, acționează la fermenții ce-i conține numai frunza, de aceea nu este dăunător pentru animale.
  • Normele mici de utilizare duc la scăderea încărcăturii cu erbicide în sol.

Particularitățile aplicării în cultura de floarea soarelui

Norma de consum a produsului 20-50 gr/ha. Se recomandă de aplicat pe vegetație în faza de la 2-4 frunze până la 8 frunze adevărate a culturii și faza inițială de creștere a buruienilor (2-4 frunze) singur sau în amestec cu adjuvanți.

E interzisă utilizarea erbicidului dacă cultura se află în stare de stres în urma precipitațiilor atmosferice (grindină), uscăciune, îngheț, neajuns de hrană minerală și altele. Grand Plus, de asemenea, e interzis de aplicat în urma ploilor puternice, în decurs de 3 zile sau până dispare excesul de umiditate din sol.

Se recomandă de utilizat aparte de erbicide graminicide, pentru a ne feri de fitotoxicitate. La unii hibrizi de Floarea Soarelui (homozigoţi) erbicidul Grand Plus WG se poate amesteca cu erbicide anti-gramineice.

Mecanismul de acțiune:

Este un erbicid sistemic. Produsul după aplicare acționează atât prin frunze, cât și prin sistemul radicular, se absoarbe prin toată planta și inhibă fermentul acetolactatsinteză, dereglând divizarea celulară și stopează creșterea buruienilor.

  • Grand Plus WG este absorbit prin frunze şi rădăcini şi este translocat rapid în întreaga plantă. El inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creştere ale lăstarilor şi rădăcinilor plantelor sensibile.
  • Creşterea buruienilor este oprită după câteva ore de la aplicare, dar simptomele vizibile apar după 5-10 zile, iar moartea acestora se produce după 15-25 zile.

Perioada de acțiune

Produsul are o acțiune erbicidă asupra buruienilor sensibile timp de o lună. În condiții favorabile e posibilă apariția al II-lea val a buruienelor.

Viteza de acțiune

  • Creşterea buruienilor este oprită după câteva ore de la aplicare, dar simptomele vizibile apar după 5-10 zile, iar moartea acestora se produce după 15-25 zile. Distrugerea completă se petrece mai târziu, (peste 10-15 zile și mai multe, în dependență de condițiile climatice).
  • Eficacitatea maximă se obţine în faza de 2-4 frunze a buruienilor cu frunză lată anuale şi în faza de rozetă la cele perene.
  • Tratamentele se efectuează în postemergenţă până în stadiul de 8 frunze a florii soarelui.

Spectrul de buruieni combătute:

Eficacitatea Grand Plus după 14 zile:

Eficacitatea Grand Plus contra buruienii hrișca urcătoare după 14 zile:

Distribuitor Exclusiv: IMEXAGRO SRL

  • Or. Chișinău str. Columna 174
  • imexagro.org
  • tel:+37322754556
Imexagro
Imexagro
Imexagro este distribuitorul oficial și exclusiv al brandului ZemlyakoFF Crop Protection în Republica Moldova.

Citește și ›

Advertoriale