Alexandru Tănase, despre decizia CC cu privire la creditul din Rusia: Hărțuirea judecătorilor Curții Constituționale a scos în evidență „boli mai vechi” ale mediului nostru politic

Decizia de ieri a Curții Constituționale trebuie supusă unei analize aprofundate. Cel puțin asta spune fostul președintele la CC, Alexandru Tănase, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit acestuia, principiile stabilite de Curte în această speță, vor fi aplicabile și pe alte acorduri de creditare internațională, nu doar celor încheiate cu Rusia. Din aceste considerente, argumentarea la care va recurge Curtea, este esențială.

„Importanța deciziei de ieri, nu se rezumă neapărat la invalidarea așa numitului „credit rusesc”.Acum vreau să mă refer la atmosfera care a înconjurat judecarea acestui dosar. Hărțuirea judecătorilor Curții Constituționale, încercările de șantaj și intimidare a acestora, au scos în evidență „boli mai vechi” ale mediului nostru politic.

De fapt, suntem puși din nou în fața unui test al democrației, iar răspunsul dacă am trecut sau nu acest test, depinde mai mult de ceea ce va urma de-acum încolo, decât de ceea ce a decis Curtea astăzi. Am să încerc să explic la ce mă refer.

Mentalitatea provincială și fascinația față de modelul putinist de guvernare, i-a orbit de-a lungul anilor pe mulți din politicienii post-sovietici, făcându-i incapabili să înțeleagă care este rolul unei Curți Constituționale într-un sistem democratic”, punctează fostul magistrat consituțional.

Tănase afirmă că în ultimele zile, a fost martorii unei veritabile campanii de hărțuire a judecătorilor constituționali. „Presa a publicat o groază de informații alarmante, referitoare la filajul, șantajul și presiunile care au fost exercitate asupra acestor oameni - începând cu distribuirea știrilor false, urmate de sesizările halucinate de la CSM și terminând cu „manevrele”, nu mai puțin halucinate, de a-l reînscăuna în funcție pe Vladimir Țurcan printr-o decizie judiciară.

Eu cred că cei care urzesc asemenea scenarii, pur și simplu nu sunt conștienți de reacțiile care pot urma. Dacă se va recurge la acțiuni de răzbunare împotriva judecătorilor, sau dacă se va adeveri informația privind intenția Parlamentului și Guvernului de a revoca judecătorii desemnați la CCM, reacțiile externe vor fi dintre cele mai dure, iar actuala izolare externă a Republicii Moldova riscă să capete contur oficial.

Nimic nu compromite mai tare o putere politică, decât tentativele de intimidare a judecătorilor constituționali”, a conchis acesta.

Amintim că, ieri, magistrații Înaltei Curți au declarat neconstituțional acordul de împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă.


Pub