(video) Igor Dodon: Dacă mai pleacă deputați din PD, ajungem la anticipate sau continuăm cu un Guvern minoritar

Igor Dodon susține că dacă din fracțiunea PD în Parlament vor mai pleca și alți deputați, PSRM ar putea să nu mai dețină majoritatea parlamentară, în coaliție cu democrații, iar acest lucru ar putea provoca unul dintre mai multe scenarii pe arena politică: fie Guvernul actual își continuă activitatatea, dar deja fiind unul fără susținere în Legislativ, fie este demis actualul Cabinet de Miniștri și numit altul, tot minoritar, fie se ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Însă în ultimul caz, Dodon este sigur că în viitorul Parlament ar trece doar două partide: PSRM și PAS.

(update 10:30) După decizia CC se formează o gaură de 4 miliarde de lei în Buget. Nu ajunge să tăiem din drumuri și investiții, sau tăiem din cheltuieli sau găsim alte surse de acoperire a acestei găuri. Vom relua negocierile cu Federația Rusă, conform unei decizii de Guvern, nu suntem de acord și nu suntem mulțumiți de decizia CC.

(update 10:25) După 15 mai nu va fi continuată starea de urgență. Am discutat să vedem cum scoatem restricțile pentru piețele marfare, cel mai probabil vor fi luate decizii suplimentare pentru scoaterea restricțiilor pentru unele activități. Cursele avia pot fi reluate doar pentru acele țări care de asemenea au scos restricțiile, altfel care ar fi sensul? Dacă nu, vom da mai multe curse charter.

(update 10:15) Mai puțin trebuie să mă intereseze ce se întâmplă în PD, noi le-am oferit posibilitatea să fie membri ai coaliției de guvernare. A spus-o și Filip, se simt confortabil în această coaliție. Pot să se mențină ca să facem coaliție majoritară, mergem împreună, dacă nu, sau va fi Guvern minoritar sau se va vota alt Guvern, prin demiterea acestuia. PSRM e consolidat, echipa din 37 deputați, ai noștri 37 suntem împreună, la PD au plecat 4 și din 21 au rămas 17, sunt suficienți deputați petru a susține majoritatea parlamentară PSRM-PD. Dacă pleacă din PD atâția deputați că noi nu mai avem majoritate parlamentară, atunci nu avem suficiente voturi și sunt 2 opțiuni: continuă un Guvern minoritar, Guvernul când vine cu un proiect de lege în Parlament discută cu fiecare fracțiune, astfel de situație am avut până în martie curent. Sau 51, 52, 53 de deputați din alte partide iau decizie să dea vot de neîncredere Guvernulu, votează și începe o perioadă de instabilitate, care duce sau la numirea altui Guvern sau la anticipate. Dacă continuă plecările din PD, cel mai probabil ajungem la anticipate. Sau partidele de pe dreapta, Maia Sandu, trebuie să se așeze la masă să vorbească cu Șor, oamenii lui Plahpotniuc, dacă riscă. Acum Maia Sandu are opțiunea să declanșăm alegerile parlamentare anticipate, asta ar fi unica soluție corectă, dacă nu există majoritate parlamentară, nu din fugari din partide, coaliție se crează din partide care au trecut în Parlament. La anticipate vor trece 2 partide mari, PSRM și Maia Sandu, restul vor face politică din afară.

(10:00) Președintele țării, Igor Dodon, răspunde tradițional la întrebările jurnaliștilor și ale cetățenilor.

Urmăriți emisiunea integral:


Pub