De ce mint unele teste de Covid-19? Explicația șefului ANSP

Calitatea rezultatelor probelor de laborator pentru Covid-19 nu depinde doar de testul utilizat, dar și de câteva componente, precum modul în care fost prelevată mostra, cum a fost păstrată, dar și transportată. Asta a declarat astăzi, în cadrul conferinței de presă, șeful ANSP, Nicolae Furtună. Potrivit lui, rezultele eronate ale unor teste depind de mai mulți factori.

Foto: Getty Images

„Am văzut că dacă se colectează proba de la persoana care recent a mâncat sau a băut, riscul ca proba să fie una fals-negativă este unul foarte mare, deci este mare ponderea probelor fals-negative la persoanele fumătoare, persoanele care au proces purulente, ne-am convins deja din practica moldovenească că puroiul inhibă și avem un rezultat fals. Noi chiar am avut cazuri la un copil când acesta paralel făcea o amigdalită purulentă. Toți membrii familiei erau testați pozitiv, el negativ ca ulterior să repetăm testul și să avem un rezultat, de fapt pozitiv”, a spus Furtuna.

Acesta a ținut să menționeze că toate testele, indiferent de producător, utilizate în Republica Moldova sunt calitative.

„Noi cât ține de teste, am lucrat cu mai multe variații și variante de teste de la diferiți producători și chinezești și rusesti și spaniole și germane, deci toate testele s-au adeverit a fi de calitate. Noi chiar am făcut investigații încrucișate când am utilizat teste la aceeași persoană și am primit același rezultat” a declarat șeful ANSP.

Totodată, Furtuna a zis că au existat cazuri când rezultatul pozitiv al unei persoane testate s-a menținut până la 30 de zile.

„Noi asemenea cazuri nu am avut, însă am avut cazuri când numărul de rezultate pozitiv după dispariția semnelor clinice au durat în timp. Unele persoane elimină virusul după dispariția semnelor clinice până la 35-37 de zile. Noi am avut câteva persoane care au dat câte 7-8 probe pozitive după dispariția simptomelor până la primirea primului rezultat negativ”, a precizat Furtuna.

Totodată, până astăzi au fost efectuate peste 28 mii de teste, dintre care peste 23 mii persoane au fost supuse testării doar o singură dată, alți, 4606 repetat.


Pub