(video) Ion Perju, despre acordul de împrumut din partea Japoniei: Ministerul și-a îndeplinit obligațiunile, urmează doar să fie semnat

Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a venit cu mai multe precizări cu referire la acordul de împrumut din partea Japoniei, pentru modernizarea tehnicii și echipamentului agricol. Asta după ce deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a solicitat informația detaliată despre procesul de negocieri pe acest credit, spunând că MADRM a blocat negocierile, iar contractul trebuie semnat până la 31 martie, atunci când se încheie anul financiar japonez.

Foto: privesc.eu

„Primele discuții au fost în decembrie cu o agenția, reprezentantul Japoniei pentru asistență tehnică în RM, iar la 25 martie curent au fost aprobate două hotârâri de guvern. Aceste două hotărâri sunt de fapt sunt pașii finali pentru semnarea acordului, practic acordul trebuia să fie semnat până la 31 martie, deoarece la 1 aprilie se începe un alt an bugetar pentru guvernul japonez, de aceea era pusă condiția ca până la data de 31 martie acest proiect trebuia să fie semnat. Din cauza pandemiei, în urma discuțiilor cu partea japoneză s-a spus că nu este o problemă, acest acord poate fi semnat mai târziu, oricum obligațiile puse în fața ministerului au fost îndeplinite, practic la 25 martie a fost aprobată hotărârea guvernului. Totodată prin aceeași hotărâre, ambasadorul Republici Moldova în Japonia a fost împuternicit pentru semnarea acordului. Acordul urmează doar să fie semnat de către ambasadorul RepubliciI Moldova în Japonia”, a declarat Ion Perju.

Credit preferențial Republicii Moldova este în valoare de 2.059.000,000,00 Yeni japonezi (aprox. 18.647.283 USD), în cadrul proiectului de „Modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol” (proiectul „MAME”).

Acordul de împrumut urmează să fie întocmit pe o perioadă de 40 de ani (12 ani – perioada de grație și 28 de ani – perioada de rambursare). Banii vor fi oferiți Republicii Moldova prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA).

După semnarea de către ambele părți, Acordul de Împrumut urmează a fi ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova și promulgat prin decretul șefului statului.


Pub