08:36:02 19.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Dodon se repetă, Dodon s-a epuizat și anunță război civil

Politică 08.05.2020 09:18 Vizualizări4367 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Dodon se repetă, Dodon s-a epuizat și anunță război civil


Semne diacritice

Banii nu au miros, dar legile contează. Curtea Constituțională a pus punct în disputa privind împrumutul de 200 de milioane de euro oferit de Moscova: Guvernul, Parlamentul nu au respectat Constituția în procesul negocierii, semnării și ratificării respectivului acord de împrumut între guvernele Republicii Moldova și Federației Ruse. Condițiile de împrumut pot aduce atingere securității și suveranității Republicii Moldova.

Consecințele politice cât și geopolitice ale acestei hotărâri sunt multiple. Dodon, care și-a lipit pe frunte bancnota de 200 de milioane de euro cu semnătura lui Putin, primește o lovitură năucitoare, cu rezonanță mare în interiorul și în afara Republicii Moldova. Faptul că ar putea să aibă probleme cu finanțarea campaniei electorale nu e cel mai neplăcut lucru pentru el. Bani se vor mai găsi, „părinții” săi nu au deșertat încă sacul. I s-a năruit însă visul de deveni un alt „tătuc” sau „lider al națiunii” în spațiul CSI, asemeni lui Putin, Lukașenko etcetera.

Și ratingul său ar putea să scadă, căci „poporul” îi iubește pe cei „tari”, iar pe cei „slabi” îi compătimește, în cel mai bun caz. „Sărmanul, cum îi încurcă lui dușmanii să facă bine la popor”, va spune vreo mătușă miloasă. Dar cetățenii mai bine informați vor înțelege că Dodon a creat așteptări false, s-a umflat ca broscoiul care a vrut să egaleze ca mărime boul, într-o fabulă de Esop.

Și amenințările lui la adresa Curții, după pronunțarea verdictului, dau senzația de deja-vu, Dodon se repetă, aruncă aceleași acuzații. Ceea ce înseamnă că s-a epuizat. Calmați-vă, domnule semipreședinte, doar s-a văzut că nu se teme nimeni de cuvintele fioroase, de insultele cu care înveninați atmosfera și tensionați situația. De ce nu ați fi un exemplu de respectare a instituțiilor statului, ca să puteți pretinde respect pentru instituția prezidențială? O să arătați mai bine dacă recunoașteți că textul acordului și condițiile sale lasă de dorit, că nu ați fost capabil să negociați un acord ireproșabil. Chiar și partenerii voștri, deputații PD, au avut obiecții. Singura soluție e renegocierea acordului, dacă va dori Moscova.

Dodon se face de râs nu numai în fața simpatizanților săi, ci și în fața lui Putin, nu a putut asigura primirea „cadoului” oferit cu generozitate, în condiții financiare grele pentru Rusia, de idolul său. Și Putin se face de râs, mizând pe Dodon, redactând un acord de împrumut umilitor pentru un stat suveran, vrând să apară ca binefăcător în fața moldovenilor. Se vorbea chiar și despre o vizită oficială la Chișinău, dar a intervenit Covid-19.

„Vom face tot ce este necesar ca sprijinul financiar din Federația Rusă, blocat astăzi prin decizie politizată de CC, să poată ajunge la cei care au nevoie mai mult ca oricând de ajutor”, a promis Dodon fălos. Înseamnă aceasta că își va șterge picioarele de Curtea Constituțională și îi va ignora hotărârea, ca mai înainte? Anunță președintele război civil? Dar va accepta Putin să dea banii în aceste condiții umilitoare, băgându-i împrumutul electoral pe gât poporului „frățesc”? Cu de-a sila dragoste nu se face, au și rușii un asemenea proverb.

Și Pavel Filip cum se va simți? Va fi de acord să se calce pe decizia Curții? Va merge la război civil alături de Dodon? Sau se va „desolidariza” și se va împăca cu situația ca în cazul ajutorului trimis de Guvernul român?

Mai rămâne de clarificat un singur lucru: de ce rușii au introdus în acord clauze care trezesc suspiciuni, care denotă lipsă de respect față de Republica Moldova? Fiindcă n-au vrut să dea banii, ci doar să pară darnici, generoși sau l-au crezut pe Dodon suficient de dependent, au fost siguri că el va accepta orice condiții și va asigura aprobarea și legalizarea acordului? Cu alte cuvinte, au simulat rușii generozitatea sau au mizat pe trădarea lui Dodon?


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md