06:44:41 29.03.2024
Stiri

Un oficial din Guvernul României CONFIRMĂ: Motivul BIZAR pentru care aeronava cu oficialii români, care au însoțit ajutorul de 3,5 milioane de euro oferit R. Moldova, a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, la plecare

Social 08.05.2020 10:19 Vizualizări2853 Autor: Ziarul National
Un oficial din Guvernul României CONFIRMĂ: Motivul BIZAR pentru care aeronava cu oficialii români, care au însoțit ajutorul de 3,5 milioane de euro oferit R. Moldova, a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, la plecare


Miniștrii Afacerilor Interne, Marcel Vela, al Sănătății, Nelu Tătaru, senatorul Viorel Badea și șefa Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Ana Guțu, au venit joi, pe 7 mai, la Chișinău pentru a preda ajutorul umanitar, în valoare de 3,5 milioane de euro, încărcat în 20 de camioane, autorităților din stânga Prutului.

La plecare, avionul la bordul căruia se aflau oficialii de la București a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău timp de circa 15 minute.

„A sunat cineva de la aeroport și a zis că nu-s plătite niște taxe aeroportuare. Ambasadorul Daniel Ioniță i-a telefonat ministrului Oleg Țulea și s-a rezolvat”, a confirmat informația pentru Ziarul NAȚIONAL secretarul de stat de la Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, Ana Guțu.

Menționăm că un asemenea incident urma să fie exclus, întrucât a fost vorba despre o vizită oficială, convenită pe bază de reciprocitate între state, iar la bordul aeronavei erau oficialii care au adus „cel mai consistent” ajutor pe timpul pandemiei de COVID-19, așa cum a recunoscut și președintele Igor Dodon, la ceremonia de predare a echipamentului și medicamentelor românești Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău.

CITIȚI și FOTO, VIDEO // IMAGINI cu DRONA: Ce era în cele 20 de CAMIOANE trimise de către România în R. Moldova

Menționăm că, în cazul avionului rusesc cu care au fost aduse produsele din China procurate pe bani publici, Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a scutit aeronava de taxele aeroportuare.

„Prin derogare de la prevederile Hotărârii Guvernului nr. 476/2016 „Cu privire la aprobarea Metodologiei privind baza de calcul şi aprobare a taxelor pentru serviciile aeroportuare şi de navigaţie aeriană”, cursa charter Shanghai - Chişinău, organizată în data de 18 aprilie 2020 se scuteşte de plata taxei pentru servicii aeroportuare şi de navigaţie aeriană”, se arată în Dispoziția Comisiei Situației Excepționale nr.19 din 17 aprilie 2020.

„Adică, Republica Moldova, în afară de combustibilul de circa 45 de mii de dolari, a mai plătit de facto și taxa pentru servicii aeroportuare şi de navigaţie aeriană. În jur de 10 mii de dolari. Astfel, „avionul gratuit al lui Putin” ne-a costat (până la acest moment) circa 55 de mii de dolari: 45 de mii de dolari am plătit pentru combustibil (sumă care va fi dedusă de la S.R.L. Lukoil Moldova la determinarea impozitului pe venit) și 10 mii de dolari SUA am plătit pentru serviciile aeroportuare şi de navigaţie aeriană (sumă care nu a mai ajuns în contul Î.S. „MOLDATSA” și, prin urmare, nu va ajunge în bugetul de stat)”, a calculat anterior deputatul Sergiu Litvinenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md