De „Săptămâna Europei”, Muzeul Național de Artă al Moldovei invită publicul să admire colecțiile sale online

1

În contextul evenimentelor prilejuite de Ziua Europei, Muzeul Național de Artă al Moldovei invită vizitatorii săi virtuali să cunoască mai îndeaproape colecțiile deținute de instituție. Polina Kolomeeț, directoarea adjunctă a patrimoniului, prezintă „Colecția de artă Vest-Europeană a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Donația lui Pavel Șilingovskii”.

Potrivit acesteia, Pavel Șilingovskii a reușit să introducă o viziune nouă în grafica de șevalet, ridicând-o la un nivel european de exigență. În anul 1947, Muzeul Național de Artă al Moldovei  a primit în dar o colecție impunătoare de peste 1 000 de lucrări (picturi și lucrări grafice), transmise prin testament de Pavel Șilingovschi. Colecția era constituită din opere realizate de autori europeni pe parcursul secolelor XVI-XX, precum și din lucrări semnate de artist.

Printre operele care fac parte din Colecția de Artă Vest-Europeană a muzeului pot fi menționate: „Predica lui Ioan Botezătorul şi botezul Mântuitorului” din perioada Renașterii de Nord, secolul al XVI-lea, „Madona înconjurată cu o cunună de flori”, sec. XVII (cercul lui Gh. Zeghers, 1591-1651), „Flandra și Scenă galantă”, realizată de francezul Eugène Accard în sec. XVIII.

Prezentarea Polinei Kolomeeț poate fi vizualizată pe pagina de Facebook, dar și pe canalul de YouTube a MNAM.

Cu aceeași ocazie, Tudor Stăvilă, dr. hab. în studiul artelor, prezintă colecția „Artiști plastici basarabeni afirmați în Europa”. Colecţia de artă basarabeană interbelică se datorează în exclusivitate pedagogului, pictorului, scenografului, graficianului Auguste Baillayre, care conţine atât lucrări ale artistului, cât şi ale elevilor săi, trimise în timpul aflării lor la studii în Franţa, Belgia, Olanda sau Germania. Auguste Baillayre a donat colecţia sa de artă basarabeană (circa 300 de opere) Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Prezentarea lui Tudor Stăvilă poate fi urmărită aici sau aici.

Amintim că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează în perioada 4-9 mai o serie de activități culturale, educaționale online dedicate „Săptămânii Europei”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente