‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSlusari: Moldova poate pierde un credit japonez pentru agricultură de până la 110 milioane...

Slusari: Moldova poate pierde un credit japonez pentru agricultură de până la 110 milioane de dolari

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Republica Moldova poate pierde un credit foarte avantajos pus la dispoziţie de Japonia, în valoare de minimum 30 de milioane de dolari, cu posibilitatea extinderii până la 110 milioane, cu o dobândă de 0,1%.

Avertismentul vine din partea vicepreşedintelui Parlamentului Alexandru Slusari, care spune că procesul de contractare a pornit încă în 2019, însă negocierile s-ar fi blocat tacit de Ministerul Agriculturii, anunță TVRMoldova.

„Japonezii nu puteau înțelege de ce se blochează ajutorul pentru fermieri şi de ce se discută despre credite mult mai scumpe. Nu s-a reuşit semnarea notelor de schimb până la 31 martie, când se încheie anul financiar japonez. Oricum partea niponă a acceptat sa ne acorde creditul din bugetul 2020, dar procesul negocierilor a stagnat în continuare. Eforturile Japoniei au fost observate de MAEIE, care a decis să semneze notele de schimb. Dar ministru Ion Perju i-a zis ministrului Oleg Ţulea că nu este nici o grabă şi trebuie să mai aşteptam”, spune Slusari. 

Vicepreşedintele Parlamentului spune că, blocajul ar fi intervenit cu scopul de a nu aprea în spaţiul public informaţii precum că se oferă credite mult mai bune decât cel din Federaţia Rusă. 

„Blocarea semnării Notelor de Schimb s-a făcut probabil din considerentul ca să nu apară public informatia ca se ofer credite mult mai bune ca cel din Federaţia Rusă”. 

În acest context, Deputatul a solicitat oficial informaţii detaliate despre procesul de negocieri pe acest credit.

Amintim că, creditul pe care autorităţile promiteau să îl ia din Rusia avea o dobândă de 2%. Acordul de credit a fost declarat ieri neconsituţional de către Curtea Constituţională.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›