(video) Maia Sandu, despre susținerea lui Andrei Năstase la funcția de președinte: „O să-l susținem dacă ajunge în turul II”

Lidera PAS, Maia Sandu, a precizat că în iulie 2019 între ea și Andrei Năstase a avut loc o discuție privind susținerea acestuia în cursa pentru funcția de președinte, nu o înțelegere. „Din păcate lucrurile acum stau altfel, însă Andrei Năstase va avea susținerea PAS dacă ajunge în turul II”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii UNInterviu.

Foto: UNIMEDIA

„PAS îl va susține pe Andrei Năstase dacă o să ajungă în turul doi. Trebuie să vedem cine ajunge în turul doi. Noi o să decidem dacă o să avem propriul candidat. Este important să susținem un candidat care are șanse reale să câștige aceste alegeri.”, a declarat Maia Sandu.

Lidera PAS a menționat că decizia PAS va ține cont de capacitatea candidatului de a câștiga aceste alegeri, făcând referire la rezultatele sondajelor. „Noi nu vrem doar să participăm la aceste alegeri. Noi trebuie să le câștigăm”.

Politiciana a amintit că între ea și Andrei Năstase a existat o discuție în luna iunie 2019, atunci când s-a creat Guvernul condus de lidera PAS, ce viza modul de participare la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

„Noi ne-am întâlnit seara, destul de târziu, am avut o scurtă discuție care nu a fost foarte reușită cu câțiva reprezentanți ai PSRM, dar cel puțin am convenit să revenim a doua zi dimineață la discuție. Peste noapte am pus pe hârtie un document, pe care imediat l-am făcut public și care a fost primul acord între ACUM și PSRM. Tot atunci am hotărât cine vor fi membrii cabinetului de miniștri. Deci n-a fost un târg, a fost o discuție între mine și Andrei Năstase și el a spus că va candida la funcția de președinte. Atunci am spus că o să-l sprijin dacă lucrurile vor fi favorabile pentru a câștiga aceste alegeri”, a relatat Maia Sandu.

„Din păcate, acum lucrurile arată altfel. Pentru noi este important să câștigăm aceste alegeri, să-l dăm jos pe Dodon, să scăpăm țara de un personaj iresponsabil care nici nu poate și nici nu știe cum să apere interesele propriilor cetățeni”, a adăugat lidera PAS.

Menționăm că Andrei Năstase, a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că platforma DA așteaptă o decizie din partea PAS „de a ne susține, așa cum am făcut-o noi, în 2016”. El a precizat că așteaptă această susținere nu în turul doi, așa cum a lăsat să se înțeleagă Maia Sandu, în repetate rânduri, ci pe întreg scrutinul, așa cum a fost angajamentul asumat în vara lui 2019.

Maia Sandu a confirmat, anterior, că în vara lui 2019, atunci când s-a negociat cine să ocupe funcția de premier, după anunțarea coaliției cu Partidul Socialiștilor, i-a promis susținere lui Andrei Năstase pentru scrutinul prezidențial, iar în schimb a obținut funcția de șefă a Executivului. Între timp, lidera PAS s-a răzgândit și spune că nu poate să-l sprijine pe fostul partener de Bloc, pentru că sondajele nu-i oferă acestuia șanse de câștig, în special după ce Andrei Năstase a pierdut cursa pentru primăria capitalei.

Năstase s-a retras din cursa prezidențială din 2016, în favoarea Maiei Sandu, deși, potrivit lui, sondajele îi ofereau atunci mai mari șanse de câștig decât liderei PAS. Maia Sandu a pierdut atunci cursa, în favoarea actualului șef de stat, Igor Dodon.


Pub