„Avia Invest”, despre datoria de 22 de milioane de lei, pretinsă de AAC: Sunt o parte din penalități

Compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, „Avia Invest” a precizat că datoria de peste 22 de milioane de lei pretinsă de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) ar fi, de fapt, o parte din penalități, rezultate din datoriile istorice ale companiei Air Moldova, încă din perioadă în care era în gestiunea statului.

Foto: UNIMEDIA

Compania a catalogat informațiile prezentate de către Autoritatea Aeronautică Civilă drept „manipulatorii și care nu prezintă în totalitate adevărul și dedesubturile situației legate de așa-numita datorie a companiei „Avia Invest””.

„Datoriile Air Moldova către „Avia Invest” au determinat reţineri de plăţi către AAC, iar investitorul aeroportului este obligat acum, într-o perioadă de criză profundă, să plătească penalităţi peste penalități pentru gestionarea frauduloasă a unei companii aeriene de către stat”, precizează Avia Invest, într-un comunicat de presă.

Compania menționează că suma datoriei a fost achitată integral către AAC, inclusiv și o parte din penalități. „Executare silită a penalităților rămase, într-o perioadă de criză, este lipsită cel puțin de bun simț și denotă intenții deloc binevoitoare către compania „Avia Invest””, se mai spune în comunicat.

Mai mult, compania acuză autoritățile că, în loc să susțină industria aeronautică care a suferit pagube enorme în perioada pandemiei, „aşa cum se întâmplă în ţările civilizate”, au decis să o distrugă.

„Guvernarea se comportă în această situație precum baba profitoare din romanul lui Dostoievski, profitând de alții și ținând cont doar de propriile beneficii”, susțin reprezentanții „Avia Invest”.

Compania concesionară a aeroportului Internațional Chișinău susține că sechestrele aplicate de autorităţi pe conturile Avia Invest, au adus la imposibilitatea de a achita salariile la peste 600 de angajaţi, în condițiile unei crize sociale și economice fără precedent pentru Republica Moldova. „Cu alte cuvinte, statul încearcă să se îmbogățească pe timp de criză”.

Amintim că miercuri, 6 mai 2020, AAC a anunțat că a solicitat executorului judecătoresc intentarea dosarului de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru cele 22 de milioane de lei, în adresa debitorului „Avia Invest” SRL.

Potrivit AAC, la data de 01 mai, suma datoriei restante, conform Contractului de tranzacție constituie 22.348.958,94 lei.


Pub