(video/update) Curtea Constituțională decide soarta creditului rusesc. Completul de judecată este în deliberare

Magistrații Curții Constituționale au examinat sesizările nr. 56a/2020, nr. 57a/2020 și nr. 58a/2020 privind controlul constituționalității unor prevederi din Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea către Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, ratificat prin Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020.

Foto: UNIMEDIA

(update 19:30) Domnica Manole a declarat că magistrații se retrag în deliberare. Hotărârea va fi anunțată la ora 20:30.

(update 19:25) Vasile Bolea a încercat să obțină recuzarea magistratului Nicolae Roșca, în legătură cu afirmația acestuia expusă în timpul dezbaterilor, care a spus: „noi nu am murit nici după dispariția unui miliard din bugetul de stat și nu vom muri nici după acestea 200 de milioane”.

În replică, președinta CC, Domnica Manole, a declarat că la această etapă nu se admit demersuri.

(update 19:10) Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat finisată examinarea cauzei. Părțile își spun cuvântul de încheiere.

(update 17:58) Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, susține că cele trei sesizări ar fi niște declarații politice, care au fost enumerate „mecanic”. „Sesizările respective conțin mai multe inexactități și nu sunt motivate”, a adăugat reprezentantul Parlamentului.

(update 17:29) Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în fața judecătorilor de la Curtea Constituțională. Acesta aduce argumente de ce Republica Moldova are nevoie de împrumutul din Federația Rusă.

(update 14:29) Deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, își prezintă sesizarea.

(update 13:56) Judecătorii au revenit în sală; Sergiu Litvinenco își prezintă sesizarea. Litvinenco a solicitat ca punctele 7.2 și 3.3 să fie anulate. Acesta spune că suntem unica țara căreia Rusia i-a impus asemenea clauză.

(update 13:12) Judecătorii au luat o pauză.

(update 11:28) Demersul lui Bolea, respins. Judecătorul Nicolae Roșca nu va fi recuzat.

(update 11:20) Judecătorii examinează recuzărea judecătorului Nicolae Roșca.

(update 11:11) Vasile Bolea a cerut recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, întrucât, acesta ar fi exponent al unui partid politic.

(11:06) CC examinează sesizările privind acordul de împrumut dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

UNIMEDIA transmite live.

Amintim că, la 23 aprilie anul curent, Curtea Constituțională a suspendat intrarea în vigoare a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 care ratifică creditul rusesc de 200 milioane de euro, după ce judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit pe președintele CC Vladimir Țurcan și au ales-o în această funcție pe magistrata Domnica Manole.

Opoziția a criticat unele prevederi ale documentului, care nu ar fi clare și ar „atenta la securitatea economică a țării”, iar parlamentarul din Grupul Pro Moldova Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională.

În același timp, președintele țării, Igor Dodon a declarat aseară la emisiunea „Acces Direct” de la NTV, că nu exclude că în în spatele mișcărilor de la Curtea Constituțională ar putea sta anumite interese politice.

Tototdată, PSRM a lansat un comunicat, prin care acuză Grupul pro-Moldova, condus de Andrian Candu și pe Partidul Șor de încercare de preluare a controlului asupra Curții Constituționale.


Pub