(doc) Solicitarea Platformei DA privind schimbarea locației ceremoniei de prezentare a asistenței umanitare din România, examinată. Ceban: „Nu este de competența APL să autorizeze astfel de evenimente”

Ceremonia publică de prezentare a asistenței umanitare acordate de România se va petrece sub podul de la Telecentru, așa cum a anunțat anterior ambasada României la Chișinău. Solicitarea Platformei DA privind schimbarea locației ceremoniei de prezentare a asistenței umanitare în Piața Marii Adunări Naționale, a fost examinată de Primăria Chișinău, însă „autoritățile publice locale nu sunt în competență de a autoriza sau a neautoriza astfel de evenimente.” Declarația aparține primarului general al Chișinăului, Ion Ceban.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit programului prezentat de Ambasada României, Ceremonia publică de prezentare a asistenței umanitare consistente acordate de România, urmează să aibă loc sub podul de la Telecentru, pe Șoseaua Hîncești, în intervalul orelor 13:30-14:00.

Invitatie de Presa Final 6 ... by UNIMEDIA on Scribd

Totuși, Platforma DA a scris un demers către Primăria Chișinău prin care solicită desfășurarea ceremoniei în PMAN, care ulterior a fost examinat de autoritățile publice locale. Primăria a precizat că nu deține o astfel de competență de a schimba locația, iar pentru această solicitare trebuie să se implice autoritățile centrale.

„Ceea ce ține de lotul de ajutor nemijlocit sunt autoritățile centrale care își coordonează activitățile în această privință și nu ține nemijlocit de competența nemijlocită a Primăriei municipiului Chișinău să intervină cumva în aceste procese. Ceea ce ține de demersul făcut de consilierii Platformei DA, vreau să menționez că presupun că dumnealor cunosc care sunt prevederile legii. Nu este de competența APL să autorizeze sau să nu autorizeze astfel de ceremonii. Am discutat cu ei și am spus că trebuie să intervină autoritățile centrale. Nu suntem noi cei care determinăm aceste locații”, a declarat primarul Chișinăului, Ion Ceban în cadrul unei conferințe de presă.

La ceremonia de prezentare a ajutorului umanitar vor participa din partea României - ministrul afacerilor interne Marcel Vela, ministrul sănătății Nelu Tătaru, senatorul Viorel Badea, secretarul de stat Ana Guțu, ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță. Convoiul de 20 de camioane asistența umanitară acordată de România în contextul combaterii pandemiei cu Covid-19.

Ulterior, va avea loc donarea unui prim lot de echipamente medicale și medicamente la Institutul de medicină de urgență, iar echipamentele și materialele medicale vor fi descărcate la Depozitul Farmaceutic „Sanfarm-Prim”.

Amintim că consilierii municipali ai fracțiunii Platforma DA au depus astăzi un demers către primarul general al capitalei în care au solicitat desfășurarea evenimentului de recepționare a ajutorului umanitar din România în Piața Marii Adunări Naționale. „Cele 20 de camioane cu echipamente sanitare (500.000 de măști de protecție, 25.000 de combinezoane, mii de viziere, ochelari de protecție, mănuși și cutii de medicamente) trebuie să fie întâmpinate pe măsură!”, susțin consilierii.

Document / Sursa:Platforma DA
Platforma DA / Sursa:Platforma DA

Mai devreme, liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, s-a arătat indignat de decizia autorităților de la Chișinău de a întâmpina lotul de ajutor umanitar sub podul de la Telecentru. „Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale - unde în 1989, 700 mii de oameni au cerut limba română - limbă oficială”, a declarat Pavel Filip, care a menționat că regretă decizia Guvernului și se desolidarizează de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București.

Amintim că asistența umanitară acordată de România în contextul combaterii pandemiei cu Covid-19 potrivit Hotărârii Guvernului României, în valoare de 3,5 milioane euro, conține materialele și echipamente medicale. Materialele medicale menționate sunt transportate cu circa 20 autocamioane și sunt destinate instituțiilor spitalicești de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În același timp, amintim că Guvernul României a trimis în misiune de susținere o echipă de 42 de specialiști medicali care vor munci împreună cu medicii din Republica Moldova, în contextul gestionării situației epidemiologice. Misiunea va dura 15 zile, începând cu data de 30 Aprilie 2020.

Guvernul României a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (echivalentul 3,5 milioane de euro) sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.


Pub