Igor Dodon, despre zvonurile privind demisia lui Ion Chicu și alegerile parlamentare anticipate: „Vrabia mălai visează”

Igor Dodon neagă zvonurile precum că premierul Ion Chicu ar planifica să demisioneze, astăzi-mâine. Totodată, șeful statului a declarat că va face tot posibilul să evite alegerile parlamentare anticipate, dar și să asigure alegerile prezidențiale, care erau planificate pentru toamna acestui an.

Potrivit unor zvonuri, Ion Chicu ar planifica să își dea demisia, pentru că Igor Dodon și-ar dori alegeri anticipate după sistemul mixt.

„Curtea Constituțională astăzi a declarat că alegerile anticipate au loc după sistemul proporțional. Acest lucru l-au solicitat inclusiv deputații PSRM, inclusiv eu am semnat sub acea declarație comună de anul trecut, împreună cu partenerii noștri de atunci, de dreapta. Alegerile anticipate, chiar dacă vor avea loc, vor fi după sistemul proporțional”, a menționat Igor Dodon.

Cât despre zvonuri, „vrabia mălai visează”, a spus Dodon: „Cu domnul prim-ministru am discutat acum jumătate de oră, nu am auzit nimic despre demisii”.

Totodată, șeful statului consideră că nu este momentul oportun pentru alegeri parlamentare anticipate. „În calitate de președinte, voi face tot posibilul să aib loc alegeri prezidențiale, cum este planificat în acest an și să nu avem o nouă criză politică - alegeri parlamentare anticipate, care ar însemna căderea Guvernului și o situație de instabilitate de minimum 6-7 luni. În situația în care avem pandemie, criză economică, secetă, ar fi o greșeală să mai adăugăm și criza politică. Dar dacă cineva vrea să își asume acest lucru - opoziția sau partenerii noștri de coaliție de la PD - atunci să fie anticipate”, a precizat acesta.

Astăzi, Curtea Constituțională a decis că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc sub sistemul electoral proporțional, în urma unei sesizări depuse de către deputați din PAS și Platforma DA.

Amintim că pe 15 august 2019, Parlamentul a votat în lectura finală proiectul care are ca scop principal anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid.

Proiectul cu privire la adoptarea sistemului electoral mixt a fost votat la 20 iulie 2017 de către 74 de deputați, deși Comisia de la Veneția a adoptat atunci un aviz critic față de proiectele privind votul mixt și uninominal. Sistemul uninominal a fost propus de fracțiunea Partidului Democrat, iar sistemul mixt, de către socialiști. Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați - în baza listelor de partid.


Pub