(video) Protest cu șuierături la ceremonia de prezentare a asistenței umanitare venite de peste Prut. Cum a calmat spiritele ambasadorul român la Chișinău

Premierul Chicu a fost întâmpinat cu huiduieli și șuierături astăzi, de către un grup de protestatari, la ceremonia de prezentare a asistenței umanitare acordate de România Republicii Moldova, în contextul prevenirii răspândirii pandemiei de Covid-19. Nemulțumiți de faptul că evenimentul s-a desfășurat sub podul de la Telecentru și nu în Piața Marii Adunări Naționale, oamenii au scandat „rușine, rușine” atunci când și-a făcut apariția prim-ministrul. Ambasadorul României la Chișinău a calmat spiritele, îndemnând grupul să dea dovadă de calm și respect.

Printre protestatari s-au văzut și deputați din opoziția parlamentară, printre care Doina Gherman, Petru Frunze, Radu Marian, Lilian Carp, Iurie Reniță și Octavian Țîcu, dar și liderul PL, Dorin Chirtoacă și consilierul din fracțiunea PL din cadrul CMC, Ion Ciobanu.

În momentul în care la evenimentul solemn s-a alăturat prim-ministrul Ion Chicu, protestatarii, ținând în mâini drapelurile României și ale Republicii Moldova au scandat „rușine, rușine” și au șuierat timp de câteva minute. Acesta i-a salutat din mers.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniţă, a încercat să calmeze spiritele. „Dacă ne iubiți și respectați, vă rog frumos păstrați solemnitatea. Suntem pentru un eveniment frumos. Vreți să faceți manifestări de acest gen, mergeți în altă parte. Domnul Chirtoacă, sunteți responsabil de chestiunea aceasta, mulțumesc frumos”, a declarat ambasadorul.

Ceremonia publică de prezentare a asistenței umanitare acordate de România Republicii Moldova, în contextul prevenirii răspândirii pandemiei de Covid-19, s-a desfășurat sub podul de la Telecentru.

Solicitarea Platformei DA privind schimbarea locației ceremoniei de prezentare a asistenței umanitare în Piața Marii Adunări Naționale, a fost examinată de Primăria Chișinău, însă „autoritățile publice locale nu sunt în competență de a autoriza sau a neautoriza astfel de evenimente.” Declarația aparține primarului general al Chișinăului, Ion Ceban.

Mai devreme, și liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, s-a arătat indignat de decizia autorităților de la Chișinău de a întâmpina lotul de ajutor umanitar sub podul de la Telecentru. „Pentru un astfel de ajutor se mulțumește nu sub pod, ci în Piața Marii Adunări Naționale - unde în 1989, 700 mii de oameni au cerut limba română - limbă oficială”, a declarat Filip, care a menționat că regretă decizia Guvernului și se desolidarizează de atitudinea autorităților față de suportul venit de la București.

Întrebat de ce evenimentul nu a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale, Igor Dodon a răspuns că „președintele nu se ocupă de acest lucru”.

Ieri, prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat că spre Republica Moldova a pornit convoiul cu ajutorul umanitar, care seara urma să staționeze în Iași, iar azi dimineață, în jurul orelor 9:00-09:30, să treacă Prutul.

Tot ieri dimineață, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu a scris următorul mesaj pe pagina sa de facebook „Cu câteva ore în urmă am fost informați de autoritățile române, că transportul cu echipamente medicale de protecție și medicamente esențiale pentru tratarea Covid-19, oferit cu atâta generozitate de poporul român, nu va ajunge astăzi la Chișinău, după cum era planul inițial. Vom fi bucuroși să vedem frații români la Chișinău, imediat ce finalizează toate procedurile de pregătire interne”.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută, acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (echivalentul 3,5 milioane de euro) sub forma unor materiale sanitare, necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu noul tip de coronavirus.


Pub