Igor Dodon, despre decizia CC: „O lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni, care așteptau ajutor din acești bani”

Președintele Igor Dodon a venit neîntârziat cu o reacție la decizia de astăzi a Curții Constituționale de a declara neconstituțional acordul de împrumut între Guvernele Republicii Moldova și a Federației Ruse. Șeful statului a catalogat hotărârea Înaltei Curți drept una „politizată” și a acuzat magistrații că „susțin interese clanurilor politice, nu interesele și nevoile cetățenilor”.

Foto: UNIMEDIA

„Decizia Curții Constituționale de a suspenda suportul financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani. Partidele de opoziție împreună cu cele oligarhice care au contestat acest suport financiar la CC, au obținut astăzi o Hotărâre cinică, împotriva propriilor cetățeni, în încercarea lor de a-i lăsa fără bani, de a nu permite statului să-i ajute.”, a declarat Igor Dodon, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Banii suspendați astăzi de CC trebuiau deja să fie în economie, să ajungă la oameni, spune Igor Dodon, care a subliniat faptul că decizia CC este una „politizată” și „afectează în mod direct salariații, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieși din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie”.

Tot el a adăugat că cei care au inițiat acesta procedura la CC „și i-au lăsat pe moldoveni fără bani, urmează să răspundă în fața cetățenilor”.

Mai mult, președintele a catalogat decizia de astăzi a Curții Constituționale drept un „precedent extrem de periculos pentru acordurile internaționale pe care Republica Moldova le-a semnat sau le va semna, inclusiv acorduri politice” și spune că după această decizie „este foarte posibil ca puțini să fie cei care vor mai dori să aibă relații contractuale cu țara noastră în condițiile în care însăși instituția fundamentală a statului acționează sub influența unor politicieni”.

În încheiere, președintele a spus că autoritățile vor face „tot ce este necesar ca sprijinul financiar din Federația Rusă, blocat astăzi prin decizie politizată de Curtea Constituțională, să poată ajunge la cei care au nevoie mai mult ca oricând de ajutor.”

Amintim că astăzi, CC a declarat neconstituțional acordul de împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

CC a declarat neconstituționale Acordul privind împrumutul în valoare de 200 de milioane de euro, Hotărârea Guvernului pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului, Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului, precum și Legea pentru ratificarea Acordului.


Pub