7 mai 2020: COVID-19 PE SCURT

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

  • 129 de cazuri noi de COVID-19. În total, sunt în registrate 4 605 cazuri de infecție cu COVID-19.
    Astăzi au fost confirmate 23 de cazuri de contaminare în rândul lucrătorilor medicali:
    5 doctori, 11 asistenți medicali și 5 angajați din rândul personalului auxiliar.
  • 7  angajați medicali din Spitalul Raional Basarabeasca fost depistați pozitiv la COVID-19. Au fost testați 24 de angajați.

    Un alt focar este în satul Sculeni, raionul Ungheni. Cinci persoane din aceeași familie au fost infectate cu COVID-19. Potrivit autorităților, focarul ar fi pornit de la o femeie care s-a dus la rude să sărbătorească Paștele. Aceasta ar fi venit din raionul Fălești. De asemenea, 60 de persoane se află în regim de autoizolare.

  • Banca Mondială a venit cu niște prognoze legate de economia țării pe timp de pandemie. În anul 2020 se vor înregistra următoarele:

    PIB-ul se va contracta cu minim 3,1%;
    investițiile vor scădea cu 15%;
    veniturile publice vor scădea cu 2%;
    cheltuielile publice vor scădea cu 18%;

  • 50.000 de euro a primit Chișinăul sub formă de donație din partea Ambasadei R. Slovacia în R. Moldova. Banii vor direcționați pentru achiziționarea echipamentelor medicale pentru cinci spitale din capitală, precum costume de protecție, laringoscop și pompe de perfuzie pentru seringi.

  • Astăzi a ajuns la Chișinău asistența umanitare în valoare de 3.5 milioane de euro, oferită Republicii Moldova de către Guvernul României, pentru consolidarea sistemului medical în lupta cu infecția COVID-19.

    Ajutorul umanitar conține: 500.000 de măști FFP2, 200.000 de mănuși de protecție, 25.000 de combinezoane, 5.000 de ochelari de protecție, 5.000 de viziere, medicamente, alcool sanitar și peroxid de hidrogen.

  • Au fost internați 43 pacienți cu suspecție la COVID-19, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19. Starea de sănătate a persoanelor infectate:249 persoane sunt stare gravă, dintre care
    29 persoane conectate la respiraţie asistată;
    490 sunt stare de gravitate medie.

    89 de persoane au fost externate ieri, bilanţul persoanelor tratate ajunge la 1 747 din 4 476.

    1 098 cazuri de infectare sunt în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-267, asistenţi medicali-396, felceri-61, paramedici- 1, farmacişti-17, personal auxiliar-356 persoane.

  • 25 de militari din Batalionul 22 de menținere a păcii se vor întoarce acasă. De mâine, regimul de carantină în orașul Soroca va fi sistat. Militarii s-au aflat timp de mai mult de o lună la posturi unde au monitorizat circulația persoanelor și vehiculelor la intrările și ieșirile din localitate.Foto: Armata Națională a Moldovei
  • 3 lucrători medicali au decedat ieri, 6 mai 2019. Este vorba de o felceră de 62 de ani din cadrul Substaţiei AMU Căuşeni. A decedat medicul chirurg  de 68 de ani Acperov Ibraghim din Tiraspol. Ieri a decedat asistenta medicală Snejana Poștaru, asistentă medicală în secția de anestezie și terapie intensivă a Spitalului Raional Cahul. În total, au fost înregistrate 9 decese în rândul lucrătorilor medicali.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare