Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Pozdirca Doina

Ştiri / Economic

07 Mai 2020 / 15:05

Expert Banca Mondială: Veniturile publice vor scădea mai mult decât anticipează autorităţile

Produsul intern brut al Republicii Moldova va scădea în acest an, chiar dacă vom reuşi să stabilizăm pandemia de COVID-19 în prima jumătate a anului, iar în a doua jumătate a anului vom avea creşteri economice. Scăderea va veni în special în urma pierderilor din agricultură, sectorul turismului, dar şi din cauza remiterilor de peste hotarele ţării, a explicat într-o conferinţă de presă astăzi, expertul în economie a Băncii Mondiale, Marcel Chistruga, transmite Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit lui Marcel Chistruga, investiţiile se vor reduce cu 15 la sută din cauza diminuării salariilor şi a remiterilor.

„Măsurile şi restricţiile impuse atât în Moldova cât şi în lume, vor avea un impact negativ asupra veniturilor disponibile ale populaţiei prin diminuarea salariilor dar şi a remiterilor. Consumul populaţiei se va reduce, la fel se va reduce şi investiţiile cu 15 la sută în anul 2020”.

Din cauza pandemiei de coronovirus va avea de suferit şi exportul întrucât cererea pe pieţele externe a scăzut, iar principala cauză este producţia scăzută din sectorul industrial, mai spune expertul. 

„Veniturile publice vor scădea mai mult decât anticipează autorităţile, iar o creştere a cheltuielilor se vor înregistra pentru protecţia locurilor de lucru şi sănătate”, a declarat expertul în economie a Băncii Mondiale, Marcel Chistruga.

Comentarii