14:43:16 23.04.2024
Stiri

Avertisment de la Bruxelles pentru Dodon și Chicu: „Presiunea politică asupra CC riscă să IZOLEZE R. Moldova pe plan internațional. PG și CNA ajută autoritățile actuale pentru a transforma independența CC într-o parodie”

Politică 07.05.2020 13:18 Vizualizări24825 Autor: Ziarul National
Avertisment de la Bruxelles pentru Dodon și Chicu: „Presiunea politică asupra CC riscă să IZOLEZE R. Moldova pe plan internațional. PG și CNA ajută autoritățile actuale pentru a transforma independența CC într-o parodie”


Președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, Siegfried Mureșan, a reacționat la apelul lansat ieri de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, cu privire la presiunile la care sunt supuși judecătorii Înaltei Curți, în contextul examinării Acordului de împrumut din Federația Rusă.

„Uniunea Europeană urmărește cum Curtea Constituțională a R. Moldova este supusă unei presiuni enorme, pentru a emite un verdict în favoarea unui împrumut rusesc. Pe măsură ce independența CC este în pericol, trebuie să o susținem necondiționat. UE urmărește modul în care judecătorii CC sunt hărțuiți, șantajați sau defăimați. Nimeni, niciun președinte, niciun prim-ministru sau un partid de guvernământ nu poate obliga Curtea să urmeze ordine politice în locul legii supreme”, a declarat oficialul UE.

Citește și: VIDEO // Președintele CC, Domnica Manole, a sesizat Comisia de la Veneția, Parlamentul European și Consiliul Europei despre PRESIUNILE la care sunt supuși unii judecători de către președintele Dodon și cei din anturajul său

De asemenea, Mureșan a precizat că UE urmărește „cum coloana vertebrală a unei justiții independente - Procuratura, Centrul Național Anticorupție - este inactivă sau chiar dă o mână de ajutor autorităților actuale pentru a transforma independența CC într-o parodie și instituția într-o obiect de valoare vândut celui care licitează cel mai mult”.

„Atacul asupra CC este deplorabil și de neacceptat. Disperarea președintelui Dodon și a PSRM de a-i împovăra pe cetățenii R. Moldova cu un împrumut rusesc nesigur, doar pentru a-și asigura victoria la următoarele alegeri, a depășit orice limită. Eforturile politizării CC a R. Moldova vor avea consecințe negative asupra relațiilor dintre UE și Moldova.

Săptămâna aceasta am văzut cum Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Curtea Constituțională a României în cazul demiterii procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi. Acest lucru este dovada că, atunci când o instanță respectă ordinele politice, aceasta își pierde credibilitatea pentru totdeauna. De asemenea, orice politician care pune astfel de presiuni în instanță ajunge să fie izolat și respins de toți partenerii internaționali.

Parlamentul European nu va rămâne doar un observator la astfel de încălcări constituționale și se va asigura că sprijinul actual și viitor pentru Moldova va fi reevaluat”, a conchis Siegfried Mureșan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md