10:02:07 19.04.2024
Stiri

Specialiștii avertizează cetățenii că sunt OBLIGAȚI să distrugă aceste BURUIENI de pe terenurile pe care le dețin: Cine nu o face riscă amenzi de până la 4 500 de lei

Social 07.05.2020 13:57 Vizualizări2992 Autor: Ziarul National
Specialiștii avertizează cetățenii că sunt OBLIGAȚI să distrugă aceste BURUIENI de pe terenurile pe care le dețin: Cine nu o face riscă amenzi de până la 4 500 de lei


Polenul purtat de vânt al acestei plante provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni etc., fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic, iar prezența buruienii în culturile agricole cauzează pierderi semnificative de recoltă.

Tocmai de aceea, autoritățile amintesc despre faptul că cetățenii R. Moldova sunt obligați să distrugă plantele de Ambrozie, dacă acestea cresc pe terenurile pe care le au în proprietate.

În cazul în care refuză s-o facă, cetățenii riscă amenzi de până la 600 de lei, iar persoanele juridice – de până la 4 500 de lei.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează că această plantă s-a dezvoltat rapid în ultimii ani și a reușit să cuprindă areale întregi.

Ambrozia crește spontan, pe terenurile lăsate în paragină, în special de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, la marginea pădurilor, dar și pe terenurile lipsite de vegetație sau în grădini, parcuri sau terenuri neîngrijite. Semințele care sunt răspândite prin vânt germinează primăvara, planta crește odată cu majoritatea buruienilor, iar până la jumătatea lunii iulie ambrozia devine dominantă, atunci când își dezvoltă învelișul floral.

O singură plantă de ambrozie poate elibera în atmosferă până la câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30 000 de semințe care își pot păstra calitățile germinative până la 40 de ani.

Astfel, buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an.

Pentru distrugerea acestei plante este necesară smulgerea sau tăierea repetată, care se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului, eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat, cosit manual sau mecanic, dar stropirea cu erbicide până la înflorire.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md