Curtea Constituțională a declarat neconstituțional acordul de împrumut financiar din partea Rusiei

Se-cauta-judecatori-la-Curtea-Constitutionala-Guvernul-a-anuntat-concurs-pentru-doua-fotolii-libere-58874-1561988866

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat. Eduard Ababei, judecător al Curții Constituționale, s-a abținut de la examinarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă, pentru că este în relație de rudenie cu ministrul finanțelor, unul dintre negociatorii acordului.

Principalul motiv care îi nemulțumește pe deputații din opoziție este punctul 7.2 care prevede că Republica Moldova va fi obligată să întoarcă orice datorie luată de o companie în caz că aceasta nu va face acest lucru în condițiile și termenii stabiliți. Astfel, deputații consideră că prin acest punct Moldova riscă să plătească datoriile companiilor private față de Federația Rusă.

„Curtea Constituțională, în numele Republicii Moldova, a examinat sesizările de astăzi și hotărăște că acordul de împrumut dintre Federația Rusă și Republica Moldova este neconstituțional”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Împrumutul constituie 200 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane de euro vor fi transferați în primele 30 de zile după intrarea în vigoare a acestei legi.

Dobânda anuală constituie 2 %. Perioada de rambursare este de 11 ani.

Amintim că astăzi au fost examinate sesizările privind controlul constituționalității unor prevederi din Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea către Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat deputaților Sergiu Sîrbu, Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente