Decizia CC: Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în baza sistemului electoral proporțional doar după 17 august 2020

Anticoruptie.md
07/05/2020

Alegerile parlamentare, inclusiv cele anticipate, se vor desfășura în baza sistemului electoral proporțional, dacă acestea nu vor avea loc mai devreme de 17 august 2020. Curtea Constituțională (CC) a decis joi că modificările la Codul Electoral pot fi aplicate nu mai devreme de un an de la publicarea lor în Monitorul Oficial.

„Ținând cont de competența exclusivă a Parlamentului privind reglementarea prin lege organică a modului de organizare și desfășurare a alegerilor și având în vedere bunele practicii internaționale în materie electorală, modificările elementelor fundamentale ale dreptului electoral devin aplicabile doar dacă au fost publicate în Monitorul Oficial al R.Moldova, cu cel puțin un an înaintea datei alegerilor”, a precizat președinta CC, Domnica Manole.  

Amintim că în august 2019, majoritatea parlamentară formată atunci din deputații PSRM și cei din blocul ACUM au votat amendamentele la Codul Electoral, prin care s-a renunțat la sistemul electoral mixt și s-a decis revenirea la sistemul proporțional.

Sesizarea a fost depusă la CC de deputații Vasile Bolea, Sergiu Litvinenco și Alexandru Slusari în octombrie 2019.

 

Anticoruptie.md
07/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii