joi, 25 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeLucrarea verticală a solului cu utilajele Great Plains

Lucrarea verticală a solului cu utilajele Great Plains

Recomandate

În ultimii ani, țara noastră este afectată puternic, fie de secetă critică, fie de ploi torențiale rapide care produc mâliri puternice și afectează grav producția si venitul Fermierilor.

Se spune că necesitatea este mama invențiilor. Cu siguranță această zicală se aplică și în cazul lucrării în sistem vertical pe care Great Plains l-a dezvoltat cu ajutorul fermierilor, agronomilor și firmelor de semințe în ultimul deceniu. Compania „Bioprotect” SRL este Dealer „Great Plains” în Republica Moldova.

Vertical Tillage nu este un sistem complicat. Scopul acestuia este de a crește posibilitatea absorbției apei in sol, de a oferi o mai bună dezvoltare radiculară a plantelor și de a folosi la maximum patul nutritiv. Obiectivul sistemului este de a elimina straturile compacte și de a preveni aducerea straturilor din profunzime, printr-o lucrare pe plan vertical.

Această tehnologie implică o restructurare a solului până la o adâncime tipică de – 40 cm, distrugând toate straturile compactate apărute în urma lucrării convenționale, lasând un strat uniform și bine structurat, rădăcinile vor crește mari și sănătoase, sporind astfel și productivitatea.

Lucrarea solului se face doar pe verticală

De exemplu, imaginati- vă o sămânța care germinează într-un sol cu o densitate de 50 psi va produce o rădăcină mare, pentru că densitatea solului îi permite acest lucru. Când rădăcina va crește și va întâlni un strat cu o densitate de 100 -150 psi, ea va fi prea mare ca să poată penetra acea zonă și se va orienta spre lateral sau spre suprafața solului.

Utilajele de lucrare verticală elimină aceste straturi cu densități diferite. Odată implementat, sistemul de lucrare în plan vertical va menține această uniformitate a densități solului. Totodată, datorită împrăștierii resturilor vegetale pe suprafață se formează o barieră protectoare care împiedică razele solare și astfel se stopează evaporarea apei din sol.

Prin prevenirea formării de straturi orizontale (hardpan) și prin eliminarea straturilor compacte rezultă condiții ideale pentru însămânțare an de an.

În figura alăturată se poate observa cum sistemul vertical restructurează solul.

Poate fi privit ca un sistem profitabil?

Ca și oricare alt sistem de lucrare a solului și acesta face parte din costurile de înfințare a culturilor. Poate că are aceeași pondere sau utilajele sunt mai scumpe, dar un avantaj major este faptul că avem grijă de pămâmt și putem avea o creștere a producției cu până la 7%. Și asta doar prin schimbarea sistemului de pregătire.

Fermierii sunt cei care știu practicile pământului lor. Ei știu unde băltește sau unde trebuie neapărat să folosească plugul.

La ora actuală, sunt multe echipamente care sunt promovate ca fiind utilaje de lucrare verticală doar prin simplu fapt că discul are o concavitate mai mică și că poate atinge viteze mari în exploatare.

Agronomic vorbind, orice utilaj care are în componență discuri înclinate, chiar și cu 5 grade – cu atât vor mișca solul în plan orizontal, deci nu e vertical. Iar daca în câmp înlăturăm stratul de la suprafață se poate observa dacă utilajul a asigurat lucrarea verticală sau nu. Pentru o răsărire uniformă este nevoie de un pat germinativ uniform.

Compania „Bioprotect” SRL – Dealer „Great Plains” în Republica Moldova împreună cu specialiștii săi sunt mereu gata să vă consulte pentru a obține rezultate bune.

Sediul Bioprotect

  • MD4839, mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr.9;
  • Telefon +373 22 214 110.
Bioprotect
Bioprotecthttps://bioprotect.md
Înființată în anul 2003, compania Bioprotect a devenit un distribuitor important pe piața de inputuri agricole şi servicii necesare practicării agriculturii moderne și eficiente.

Citește și ›

Advertoriale