Miere certificată eco produsă în Moldova – afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din Criva

Acum aproape un deceniu, primii stupi de albine și-au făcut apariția în gospodăria lui Valeriu Ceancansciuc. De atunci, numărul acestora a crescut considerabil, concomitent crescând și dorința apicultorului de a dezvolta o afacere din hobby-ul pe care îl avea, scrie agrobiznes.md.

Foto: agrobiznes.md

Cine a încercat cel puțin o dată să lucreze în stupină, nu se mai desparte de albine niciodată”, ne-a spus Valeriu Ceancansciuc.

Abia după 4 ani acesta a decis să dezvolte o stupină „în toată legea”, cumpărând pentru aceasta 60 de stupi.

„Inițial, citeam foarte multă informație, participam la toate conferințele care se organizau. Îmi doream să dezvolt o afacere corectă. Îmi place mult agricultura, iar albinele s-au dovedit a fi acel domeniu în care mă regăsesc. Pe lângă stupină, mai avem 11 hectare de livadă de nuc și încercăm să realizăm munca necesară în doi – eu și soția. Acum, avem deja circa 200 de stupi”, a menționat pentru Agrobiznes Valeriu Сeancansciuc.
Miere certificată eco / Sursa:agrobiznes.md

Cerințele pieței, un preț mai bun de comercializare al mierii, dar și dorința de a oferi mai multă încredere consumatorilor, l-au făcut să devină unul dintre primii apicultori din Moldova ce produce miere certificată ecologic.

„Un apicultor adevărat oricum încearcă să ofere albinelor hrană cât mai bună și să le protejeze de pericole, iar consumatorilor să livreze un produs de calitate superioară. Astfel, certificarea eco ar fi o confirmare a faptului că ceea ce facem este corect. În plus, certificarea ne oferă posibilitatea de a comercializa mierea cu circa 15-20% mai scump. Deci, este o investiție care merită a fi făcută”.

Colaborează cu alte întreprinderi apicole din țară, împreună cu care, de altfel, a și obținut certificarea ecologică.

Albine / Sursa:agrobiznes.md
„Producând doar circa 4-5 tone de miere pe an, nu putem să asigurăm volumele necesare pentru export. Astfel, colaborăm cu alte companii specializate. Mă bucur mult că am reușit să obținem certificarea, de fapt, tot o întreprindere apicolă mi-a propus acest lucru. Acum suntem mai mulți, înseamnă că și mai puternici pentru a găsi cumpărători sau soluționa unele probleme”.

Mierea eco ar putea fi găsită și în magazinele din țară, însă, potrivit apicultorului, foarte puțini consumatori apreciază produsul. Astfel, acesta a fost nevoit să se orienteze spre export.

„Ar fi minunat dacă am vinde mierea pe piața locală. Însă, spre regret, foarte puțini consumă acest produs, chiar dacă are foarte multe beneficii pentru sănătate. De aceea, mierea produsă de noi ajunge pe piețele din România, Germania sau Franța. Totuși, noi sperăm că preferințele consumatorilor locali se vor schimba, iar mierea va fi unul dintre produsele pe care aceștia le consumă cel puțin o dată la câteva zile”.

Pentru a obține certificarea eco sunt necesare respectarea anumitor cerințe, iar una dintre cele mai importante este locul de amplasare al stupinei, care trebuie să fie la distanță mare de poluanți. Deci, câmpurile intensiv tratate cu substanțe chimice, uzinele sau fabricile constituie potențiale pericole.

Citește întreg articolul aici.


Pub