(video) 20 de camioane cu ajutor umanitar din partea României, în drum spre țara noastră: „Sper să nu încerce unii să exploateze politic acest gest”

Convoiul cu ajutorul umanitar despre care premierul Ion Chicu a declarat că nu va ajunge astăzi la Chișinău, de fapt, a pornit spre Republica Moldova în această dimineață din București, după cum s-a scris anterior, dar staționează în această seară în Iași, iar mâine, în jurul orelor 9:00-09:30 va trece Prutul. Declarația a fost făcută de prim-ministrul României, Ludovic Orban, în cadrul conferinței de presă de azi dimineață, unde au mai fost prezenți și ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Dan-Paul Iamandi. În același timp, omologul român a precizat că acest gest de umanitate și fraternitate să nu fie exploatat politic de unii politicieni.

Foto: https://mediastandard.ro/

„La 30 de ani de la Podul de Flori, un eveniment cu încărcătură istorică, Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă. Donăm acest ajutor absolut necesar în lupta cu Covid-19, în valoare de 16,5 milioane de lei (echivalentul 3,5 milioane de euro)”, a declarat prim-ministrul României.

„Guvernul României donează către cetățenii Republicii Moldova 500.000 de măști FFP2 necesare pentru spitalele din Republica Moldova, 25.000 de combinezoane, 200.000 de măști, medicamente care pot să asigure tratamentul pentru cetățenii din Basarabia bolnavi de coronavirus, flacoane de spirt, biocide, viziere, ochelari, care sunt necesare pentru a asigura protecția personalului de sănătate. Vom reveni cu suplinirea acestor cantități dacă va fi absolut necesar. Acest gest de umanitate și solidaritate vine după gestul de săptămâna trecută când am trimis și medici. Le mulțumesc celor care s-au implicat pentru a face posibil acest act de fraternitate și solidaritate. E un gest normal și sper să nu încerce unii să exploateze politic acest gest. Acest gest este făcut pentru frații noștri de peste Prut, pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent că sunt români sau au altă apartenență etnică”, a mai spus premierul României.

„Deplasarea acestui echipament și medicamente se va face cu cele 20 de camioane, aparținând Departamentului IGSU vor ajunge la Iași, iar în decursul zilei de mâine, în jurul orei 9:00-9:30, camioanele vor trece Prutul”, a precizat Ludovic Orban.

Acesastă donație este însoțită de câțiva miniștri ai României, inclusiv al MAI, Ministerul Sănătății și alții.

Amintim că în această dimineață, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu a scris următorul mesaj pe pagina sa de facebook „Cu câteva ore în urmă am fost informați de autoritățile române, că transportul cu echipamente medicale de protecție și medicamente esențiale pentru tratarea Covid-19, oferit cu atâta generozitate de poporul român, nu va ajunge astăzi la Chișinău, după cum era planul inițial. Vom fi bucuroși să vedem frații români la Chișinău, imediat ce finalizează toate procedurile de pregătire interne”.

Totodată, astăzi dimineață a fost anunțat de autoritățile române că un convoi de 20 de camioane a pornit spre Republica Moldova.

Guvernul României a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (echivalentul 3,5 milioane de euro) sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.

În același timp, amintim că Guvernul României a trimis în misiune de susținere o echipă de 42 de specialiști medicali care vor munci împreună cu medicii din Republica Moldova, în contextul gestionării situației epidemiologice. Misiunea va dura 15 zile, începând cu data de 30 Aprilie 2020.

Pe lângă ajutorul menționat mai sus, România asigură echipament de protecție specific pentru personalul și medicii români veniți la noi în țară, întrucât este o misiune umanitară: 3000 combinezoane de protecție, 6000 măști medicale, 6000 măști chirurgicale, 11500 perechi mănuși, 1000 viziere și 10 izolete.


Pub