6 mai 2020: despre COVID-19 PE SCURT

Prea multe știri, prea multe cifre și prea mult timp petrecut în autoizolare? Noi, cei de la Moldova.org îți aducem în fiecare zi doar cele mai importante date pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova. În fiecare zi îți povestim despre cinci cele mai relevante informații legate de COVID-19. Le găsești aici, pentru a rămâne corect informat, dar și liniștit.

  • Astăzi au fost înregistrate 113 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Pe parcursul acestei zile au fost externate 114 persoane tratate. Alți 20 de angajați medicali s-au infectat. 227 de persoane sunt în stare gravă, dintre care 26 sunt într-o stare de sănătate extrem de gravă. Pe parcursul zilei au decedat șapte persoane infectate cu COVID-19.
  • În Republica Moldova au fost înregistrate 4363 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 1658 de persoane au fost tratate, iar 140 au decedat. 227 de pacienți sunt înyr-o stare de sănătate gravă, 26 fiind la respirație asisitată.
  • Până la ziua de azi, au fost confirmate 1074 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-260, asistenţi medicali-390, felceri-61, paramedici-1, farmacişti-17, personal auxiliar-345 persoane. În această noapte a mai decedat un medic – este vorba despre Godoroja Vera de 62 ani, felcer în cadrul Substaţiei AMU Căuşeni, cu un stagiu de 42 ani în domeniul medicinei de urgenţă. Astăzi, a fost transmis ajutorul umanitar oferit de Ambasada Germaniei în Republica Moldova, sub formă de echipamente de protecție, în valoare de 50.000 euro.  În ultimele 24 de ore, 2712 persoane au trecut frontiera de stat. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost PTF Leușeni, PTF Otaci, PTF Aeroportul Chișinău (rute charter), PTF Tudora și PTF Sculeni. În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Federația Rusă, fiind înregistrate 188 de persoane.
  • Încă 7 medici care locuiesc în regiunea transnistreană, dar lucrează în instituții medico-sanitare de pe malul drept al Nistrului, vor fi cazați temporar în localitățile unde activează. Această soluție a fost identificată urmare acțiunilor ilegale unilaterale ale părții transnistrene în libera circulație și de a se autoizola timp de 14 zile pentru orice persoană ce intră în regiune. Costurile de cazare și alte aspecte administrative ale medicilor sunt acoperite cu sprijinul Uniunii Europene.
  • Comisia Situații Excepționale a decis că întrunirile religioase în mun. Chișinău se vor face doar în aer liber. Oamenii vor păstra distanța de 2m și nu vor atingi obiecte. De asemenea, începând de mâine, 7 mai, oamenii vor trebui să poarte obligatoriu măști de protecție atunci când intră în spații publice închise (farmacii, centre comerciale).

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.