Cartea Albă a Mass-Mediei din Moldova // Centrul de Investigații Jurnalistice, printre cele 9 instituții, care fac jurnalism de calitate

Anticoruptie.md
06/05/2020

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) este printre cele 9 instituții de presă, care, de-a lungul anilor, au făcut jurnalism de calitate și continuă să facă față provocărilor. Cele nouă instituții media au fost selectatea de Centrul pentru Jurnalism Independent și incluse în Cartea albă a mass-mediei din Republica Moldova, lansată în contextul Zilelor Libertății Presei. În Cartea albă a mass-mediei au mai fost incluse  Agora, Moldova.org, NewsMaker, Observatorul de Nord, RISE Moldova, SP Bălți, TV8 și Ziarul de Gardă. 

În 2003, câţiva jurnalişti plecau de la Agenţia informaţională de stat Moldpres. Erau decişi să facă jurnalism combativ, să scrie despre probleme, fără a fi influenţaţi. Aşa a apărut Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) – prima echipă de jurnalişti de investigaţie din Republica Moldova.

Foto: CIJM

Pe parcurs echipa a adunat jurnalişti buni şi a devenit una de temut pentru funcţionarii şi politicienii corupţi. Timp de aproape 17 ani, Centrul de Investigaţii Jurnalistice continuă să investigheze cazuri de corupţie, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului. Aici au crescut jurnalişti care au venit de pe băncile univerităților, alţii cu experienţă s-au reprofilat pe jurnalismul de investigaţie. Unii dintre cei care au făcut parte din echipa CIJM în prezent activează în alte grupuri de presă.

„Ceea ce bucură este că niciun jurnalist care a lucrat în echipă cu noi nu a mers în presa de partid, cea controlată de oligarhi, unde nu se mai ţine cont de deontologia profesională”, afirmă cu mândrie Cornelia Cozonac.

Unul dintre proiectele de succes ale CIJM este portalul Anticoruptie.md, creat în 2012. Portalul a lansat în premieră pentru Republica Moldova „Harta Corupţiei”, o platformă interactivă pe care cetăţenii pot sesiza abuzuri ale funcţionarilor, fapte de corupţie, încălcări ale drepturilor omului. Astfel, multe dintre sesizări stau la baza investigaţiilor jurnalistice pe care le face echipa, câştigând astfel respectul cetăţenilor în căutarea unei justiţii, fie şi neoficiale.

Foto: CIJM

„Am pornit şi am rezistat, la început, datorită entuziasmului. Primele investigaţii le-am făcut fără să avem resurse. Apoi am înţeles că nu putem da înapoi. Erau mult prea multe subiecte de interes ce trebuiau investigate. Aşa, în timp, ni s-a întărit coloana vertebrală, pe care nimeni nu o poate îndoia”, subliniază Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Dacă vreți să susțineți jurnalismul de investigație, puteți redirecționa 2% din impozitul pe venit pentru Centrul de Investigații Jurnalistice.

 

Anticoruptie.md
06/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii