30 de ani de la Podul de flori peste Prut // România trimite în Republica Moldova un lot de ajutoare în lupta cu Covid-19 de 3,5 milioane de euro

Cornelia Cozonac
06/05/2020

La 30 de ani de la Podul de flori peste Prut, când a căzut cortina ghimpoasă de pe hotarul dintre Republica Moldova și România, 20 de camioane militare încărcate cu echipamente medicale și de protecție, dar și cu medicamente care vor putea fi folosite pentru tratarea persoanelor infectate cu COVID-19, vor trece din nou Prutul. Este vorba de ajutorul în valoare de 3.5 milioane de euro acordat Republicii Moldova pentru lupta cu pandemia de coronavirus. Camioanele au pornit în dimineața zilei de la București spre Republica Moldova. 

Tot din asistența României acordată Moldovei face parte și  misiunea de 15 zile în sprijinul medicilor din Chișinău, Bălți și Cahul în care sunt implicați 42 de lucrători medicali. Medicii români lucrează deja cot la cot cu colegii lor moldoveni în salvarea vieților bolnavilor de Covid-19. 

O delegație a României a adus săptămâna trecută  în Republica Moldova primele echipamente din lotul de 500.000 măști și 50.000 combinezoane de protecție, 11500 perechi de mănuși și 100 viziere, precum și 10 izolete concepție a cercetătorilor militari din România.  

”La 6 mai 1990, în urma cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei între România și Uniunea Sovietică, o manifestație numită ”Podul de flori”, la care au participat peste 1 milion de români de pe ambele maluri ale Prutului. A fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment cu încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate, pentru cetățenii și sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a-i ajuta pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă”, a afirmat premierul român Ludovic Orban, la București, când s-au pornit spre Moldova camioanele cu ajutorul românesc. 

 

La 6 mai 1990 pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte. Acțiunea a fost reluată în 1991 și 2015 dar niciodată nu a depășit o semnificație pur simbolică, potrivit Radio Europa Liberă. Se estimează că la primul „Pod de flori” au participat peste un milion 200 de mii de oameni.

 

Cornelia Cozonac
06/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii