Ieșirea nervoasă a unui primar, pentru că sătenii au ignorat restricțiile legate de pandemie, condamnată de Avocatul poporului

Irina Odobescu
06/05/2020

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a condamnat modul defectuos de exprimare al primarului din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, în raport cu localnicii. Reacția ombudsmanului vine după ce primarul a folosit afirmații denigratoare și discriminatorii în raport cu consătenii săi, care au ignorat restricțiile impuse în legătură cu pandemia și au ieșit la piață să vândă produse, fără a păstra distanța socială, dar și fără echipament de protecție.  

Primarul de Puhăceni, Veaceslav Plămădeală a făcut un life pe pagina sa de facebook în care și-a expus nedumerirea față de nerespectarea regulilor pe timp de pandemie de către săteni. „Aceștia sunt oameni? Vor să le dai cât mai mult. Oameni buni, la 08:30 le-am spus că chem poliția și lasă fiecare să scuture buzunarul. Dacă nu de  bună voie, atunci de nevoie o să înțeleagă”, a menționat primarul. Aceasta, după ce edilul le-a cerut de mai multe ori sătenilor să respecte regimul de autoizolare. Oamenii însă nu l-au ascultat, pentru că, spun ei, nu mai au ce mânca, nu au bani și li se strică produsele agricole pe care fac un ban ca să-și întrețină familiile.       

Comparațiile utilizate de primar în raport cu localnicii au fost catalogate drept „denigratoare” de către ombutsman: „eu n-am de gând să fiu primar la casă de nebuni. Am nevoie să trăim ca oamenii, nu ca porcii” și „o să stea închiși ca câinii în cușcă, cum se șade în Italia”.  Avocatul poporului califică acest discurs drept inadmisibil, care „aduce atingere demnității umane”.

„Funcționar public trebuie să-și controleze faptele și expresiile și să dea dovadă de toleranță, mai ales când face declarații publice. Potrivit legii, lesul local „în exercitarea mandatului, este în serviciul colectivității”, iar „supravegherea activităților din târguri, piețe, oboare, parcuri, spaţii verzi, locuri de distracţie şi agrement” este una din atribuțiile pe care acesta este obligat să le exercite fiabil „şi să ia măsuri operative pentru buna lor funcţionare”, în special pe perioada pandemică”, a punctat avocatul poporului.  

În opinia ombudsmanului, primarul a asigurat în mod defectuos supravegherea exercitării măsurilor de protecție adoptate de Comisia Situații Excepționale la nivel local și cere „responsabilizarea autorității publice, dar și stabilirea clară a modului de comercializare a produselor în localitățile din unitatea administrativ teritorială Anenii Noi”.

Irina Odobescu
06/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii