Vapingul: o soluție riscantă sau o strategie viabilă de renunțare la fumat?

Țigările electronice care conțin nicotină sunt ilegale în Australia. Unii experți în sănătate consideră că acestea nu ar trebui interzise, întrucât ar putea fi un instrument eficient pentru fumătorii care vor să renunțe la fumat. Alți specialiști din domeniul sănătății, însă, sunt de părere că vapingul este periculos și că tinerii din Australia ar putea începe să utilizeze țigări electronice, scrie infotag cu trimitere la Hospital Health Care. Dar, care este, totuși, cea mai potrivită cale pentru a obține un rezultat mai bun în domeniul sănătății publice și anume la capitolul renunțării la fumat?

Foto: playtech.ro

Țigările electronice ce conțin nicotină sunt legale în Marea Britanie, UE, SUA și, mai nou, în Noua Zeelandă. Specialiștii în reglementare și experții în sănătate din Australia recunosc că țigările electronice ar putea juca un rol important în reducerea consecințelor negative ale fumatului, oferind fumătorilor șanse mai mari în ce privește renunțarea la fumat.

Potrivit unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine, alte instrumente precum plasturele și guma cu nicotină, cunoscute sub denumirea de “terapie de înlocuire a nicotinei”, s-au dovedit a fi mai puțin eficiente în comparație cu țigările electronice. Mulți fumători ratează elementul senzorial al fumatului țigărilor, iar unii ratează elementul social al fumatului, atunci când consumă gume sau folosesc plasturi. Prin urmare, șansele de a reveni la fumatul sunt mai mari, în cazul acestora.

Deși țigările electronice care conțin nicotină nu pot fi achiziționate în mod legal în Australia, nicotina de uz personal poate fi importată prin intermediul Administrației Produselor Terapeutice (TGA), în baza prescripției medicale.

În ciuda faptului că sunt ilegale, țigările electronice pot fi găsite în Australia pe piața neagră, online. În condițiile în care tranzacțiile nu sunt reglementate, siguranța consumatorilor este compromisă, iar multe comunități închise de vaperi au identificat surse prin care să efectueze aceste tranzacții ilegale.

Specialiștii din domeniul sănătății susțin că o reglementare corespunzătoare poate asigura siguranța consumatorilor la momentul în care produsele de vape ar fi disponibile pentru fumătorii din Australia.

Riscul constă în procesul de ardere

Deși nicotina generează dependență, principalul pericol pentru sănătatea persoanelor care fumează provine din procesul de ardere. În timpul arderii tutunului din țigară sunt eliberate toxine și substanțe cancerigene, cum ar fi benzenul, monoxidul de carbon, amoniacul, arsenicul și plumbul. Acestea, fiind inhalate, aduc un prejudiciu grav sănătății și predispun la boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și la cancer pulmonar.

Utilizarea țigărilor electronice exclude din ecuație arderea, fumul și gudronul. Conținând, totuși, anumite substanțe chimice, țigările electronice nu sunt inofensive. Cu toate acestea, vapingul este considerat o alternativă cu riscuri mai mici pentru sănătate.

O întrebare ce ține de siguranță

Având în vedere că țigările electronice au apărut relativ recent, mulți critici pun accentul pe faptul că nu există studii pe termen lung pentru evaluarea impactului asupra sănătății a vapingului.

Președintele Asociației Australiene pentru Reducerea Nocivității Tutunului (ATHRA), dr. Joe Kosterich, s-a adresat organelor de reglementare a Sănătății Publice, explicând că, deși nu există același volum de studii despre vape ca și despre țigări obișnuite, vapingul este prezent suficient pentru a afirma că acesta este mai puțin dăunător decât fumatul.

„Ceea ce știm cu siguranță este că în 15 -17 ani de experiență și cercetări, există mult mai puține substanțe chimice în vaporii țigărilor electronice în comparație cu fumul de țigară. Cu siguranță nefumătorii nu trebuie să utilizeze țigările electronice. Dar dacă vorbim despre fumătorii care vor să renunțe la acest viciu, atunci vapingul este opțiunea mai bună decât fumatul”, a menționat Dr. Joe Kosterich.

Acesta a menționat și exemplu Marii Britanie, unde autoritățile au demonstrat prin studii că vapingul este cu 95% mai puțin dăunător decât fumatul țigărilor. Astfel, studiile realizate de Agenția de sănătate publică din Anglia (PHE) a determinat cursul politicilor în domeniul sănătății publice, în care vapingul cu succes este utilizat ca un instrument de renunțare la fumat.


Pub