Andrei Năstase: „Așteptăm o decizie din partea PAS de a ne susține, așa cum am făcut-o noi, în 2016”

Liderul Platformei DA speră că tărăgănarea anunțării unui candidat oficial la prezidențiale de către Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea schimba parerea foștilor parteneri de Bloc. „Așteptăm o decizie din partea PAS de a ne susține, așa cum am făcut-o noi, în 2016”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

”N-am văzut deocamdată o decizie a Partidului Acțiune și Solidaritate de a participa sau nu cu un candidat. Iată de ce - în condițiile în care ideea noastră de a avea un candidat comun, apolitic, apartinic nu a fost susținută și de alte partide -, noi avem o decizie a partidului de a participa la aceste alegeri cu propriul candidat. Așteptăm o decizie din partea PAS de a ne susține, așa cum am făcut-o noi, în 2016”, a declarat liderul Platformei DA.

Andrei Năstase a precizat că așteaptă această suținere nu în turul doi, așa cum a lăsat să se înțeleagă Maia Sandu, în repetate rânduri, ci pe întreg scrutinul, așa cum a fost angajamentul asumat în vara lui 2019.

„O s-o întrebați pe dna Sandu și vă va confirma acest lucru, dar a fost confirmat în spațiul public, chiar la un post de televiziune și noi încă considerăm că este loc să ne respectăm angajamentele, să mergem cu un singur candidat, să-l batem pe Dodon, să ajungem să avem niște alegeri parlamentare curate, cu oameni care nu sunt puși pe liste de Plahotniuc sau de alții, ci oameni care merită. Și iată atunci vom reuși – prin adevăr, prin asumare – să schimbăm lucrurile în Republica Moldova. E posibil!”, a precizat Năstase.

Maia Sandu a confirmat, anterior, că în vara lui 2019, atunci când s-a negociat cine să ocupe funcția de premier, după anunțarea coaliției cu Partidul Socialiștilor, i-a promis susținere lui Andrei Năstase pentru scrutinul prezidențial, iar în schimb a obținut funcția de șefă a Executivului. Între timp, lidera PAS s-a răzgândit și spune că nu poate să-l sprijine pe fostul partener de Bloc, pentru că sondajele nu-i oferă acestuia șanse de câștig, în special după ce Andrei Năstase a pierdut cursa pentru primăria capitalei.

Năstase s-a retras din cursa prezidențială din 2016, în favoarea Maiei Sandu, deși, potrivit lui, sondajele îi ofereau atunci mai mari șanse de câștig decât liderei PAS. Maia Sandu a pierdut atunci cursa, în favoarea actualului șef de stat, Igor Dodon.


Pub