Expert economic: Dacă anumite magazine înregistrează o creștere a vânzărilor, alte sectoare se află în criză profundă cu riscuri de faliment

În situația actuală, mai multe companii din cadrul HORECA și transport ar putea să falimenteze, întrucât stagnarea economică și cheltuielile în Starea de Urgență le-a lăsat mai jos de linia orizontului economic. Cel puțin astfel putem concluziona din declarațiile analistului economic, Roman Chirca, cu privire la mersul lucrurilor după o lună și jumătate de la instalarea situației pandemice.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui Chirca, situația cu finanțele publice se află în mare incertitudine, în contextul unui deficit bugetar fără precedent. „Chiar dacă rectificarea recentă a identificat sursele de acoperire, o eventuală decizie a Curții Constituționale de împiedicare a creditului rusesc va pune într-o dificultate severă a executării bugetare în anul curent, și declanșarea spiralei de neplăți la nivelul întregii economii, contribuind la diminuarea și mai mare a crizei și a creșterii economice”, spune analistul într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA.

Expertul mai punctează că împrumuturile de la FMI și FR sunt salvatoare pentru bugetul public și sunt mijloacele care vin cel mai repede și contribuie imediat la executare bugetară din anul curent, constituind cumulativ peste 50% din deficitul bugetar.

„Situația este diferită pentru toate sectoare. „Dacă anumite rețele de magazine înregistrează o creștere a vânzărilor în perioada pandemiei, alte sectoare se află în criză profundă cu riscuri de faliment cum ar fi HORECA, turism și transport. Pe de altă parte, scoaterea în perspectivă imediată a stării excepționale va impulsiona în mare parte vânzările, în contextul fenomenului cumpărăturilor amânate”.

Referindu-se la creditul din Federația Rusă, odată accesat, ar constitui circa 10% din totalul datoriei de stat al RM, ceia ce poziționează Federația Rusă în calitate de creditor minoritar al Republicii Moldova, respectiv, cu un levier de influență redus, spune Chirca.

„Prevederile mult disputate sunt niște clauze cu o descriere generală din care nu rezultă expres obligații concrete pentru Republica Moldova, și au o valoare contractuală nulă. Prevederile generale ale acestor clauze se regăsesc în legislațiunile naționale ale Republicii Moldova și ale Federației Ruse”, a conchis Roman Chirca.

Amintim că Republica Moldova a fost creditată de Federația Rusă cu 200 de milioane de euro și de FMI cu 234 de milioane de dolari.


Pub