Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

05 Mai 2020 / 18:03

Seceta compromite recolta cerealelor semănate în toamnă

Seceta a compromis între 60 şi 90 la sută din recolta cerealelor semănate în toamnă. Despre aceasta vorbesc atât agricultorii din sudul ţării, unde a fost declarată stare de urgenţă, cât şi cei din nord. Agricultorii cred că mai pot semăna din nou terenurile, dar pentru asta au nevoie de suport financiar din partea statului. Aflat într-o vizită în nordul ţării, preşedintele Igor Dodon a declarat că autorităţile vor găsi soluţii, relatează Mesager.

Fermierul Ştefan Driga din Molovata-Nouă, Dubăsari, munceşte în agricultură de mai bine de 30 de ani şi spune că o asemenea seceta nu a mai văzut. Cele 150 de hectare semănate cu grâne de toamnă sunt afectate în proporţie de 90 la sută.

„Dacă sămânţa o vom putea s-o scoatem asta o să fie bine. Situaţia e jalnică, e grea, dar ce să facem? Nouă luni nu a fost ploaie, ele arătau frumoase la început de primăvară, le-am introdus îngraşăminte. Cum se spune la Sfântul Gheorghe nu se vedea cioara din grâne, dar aşa el stă uscat, galben”, a declarat agricultorul din Molovata-Nouă, Dubăsari, Ştefan Driga.

Agricultorul se gândeşte să semen din nou lanurile, dar speră şi la o susţinere din partea statului.

„Trebuie să se reunească Comisia de Situaţii Excepţionale din Primărie, am scris cerere ca să vină să vadă toate terenurile. Cel mai real ca să putem să semănăm, să întoarcem grânele acelea şi să semănăm porumb. Fiindcă reuşim până la 20 mai”, a declarat agricultorul.

Şi lui Vasile Sochircă din raionul Soroca seceta i-a afectat peste 60 la sută din cele 600 de ha semănate cu grâu, orz şi rapiţă. Şi el îşi pune speranţa în ajutorul de la stat.

„Guvernul, statul să întoarcă cu faţa la agricultori, eu nu spun că ei stau cu spatele, dar când este greu atunci trebuie de ajutat. Investiţiile sunt foarte mari, la câmpul dat, foarte mari investiţii: seminţe scumpe, îngrăşăminte”, a declarat agricultorul din Soroca, Vasile Sochircă.

Cu aceleaşi probleme se confruntă şi agricultorii din Autonomia Găgăuză, unde autorităţile locale au declarat stare excepţională din cauza secetei.

„Ploi nu am avut, doar puţin a burezat. Grâul totalmente este uscat, roada nu vom avea, a fost Comisia de Situaţii Excepţionale din regiune. Primăria a verificat la Comrat, a mai fost puţină ploaie, în schimb la Congazcic şi Chirsovo deloc ploi nu au fost şi culturile din grupa a doua se usucă. Nu ştim ce vom face”, a declarat agricultorul din UTA Găgăuzia, Ivan Mardari.

Situaţia în care s-au pomenit agricultorii din sudul ţării a fost discutată la şedinţa Comitetului Executiv al Autonomiei, unde s-a menţionat că mai mult de jumătate din cele peste 38 de mii de hectare de grâu de toamnă, 7 mii de hectare de orz şi peste 3 mii de hectare de rapiţă au fost grav afectate de secetă”, a spus şeful Direcţiei agricole din UTA Găgăuzia, Andrei Dimitroglo.

Funcţionarul susţine că această situaţie pune în pericol şi recolta anului viitor.

„Pentru a semăna câmpurile pentru recolta anului 2021, avem nevoie de aproximativ 8,5 mii de tone de grâu şi alte 1,5 mii de tone de orz. În plus, în autonomie astăzi avem 45 de mii de cote, iar pentru a le oferi cereale la 300 de kilograme pe cotă, sunt necesare rezerve de 18-20 de mii de tone”, a declarat Andrei Dimitroglo.

Aflat într-o vizită de lucru în raionul Făleşti, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a luat cunoştinţă de activitatea a două întreprinderi agricole şi a promis agricultorilor că autorităţile vor depune toate eforturile pentru a susţine agricultura.

 

Comentarii