Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Guvernul a furnizat practic nişte motive ca Avia Invest să atace statul în arbitraj”


Un litigiu internațional cu riscuri „enorme” pentru bugetul R.Moldova

R. Moldova riscă să piardă în litigiul internațional inițiat de compania Avia Invest care a concesionat Aeroportul Internațional Chişinău. Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, atenționează că acest litigiu comportă riscuri enorme pentru bugetul R. Moldova în condițiile de austeritate provocate de criza pandemică. Munteanu a cerut explicații guvernului despre modul în care statul intenționează să se apere în Arbitrajul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții, iar procuraturii – să ofere detalii despre acţiunile întreprinse în dosarul concesionării aeroportului.

Un litigiu internațional cu riscuri „enorme” pentru buget
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct


Compania Avia Invest care gestionează Aeroportul Internaţional Chişinău de șapte ani a anunţat că va ataca Guvernul R. Moldova la Curtea Internațională de Arbitraj la scurt timp după ce parlamentul aprobase mai multe măsuri economice anti-criză, inclusiv cea care prevede că jumătate din banii adunaţi din taxa aeroportuară de 9 euro percepută de la pasageri vor ajunge la stat. Compania s-a declarat nemulțumită, invocând într-un comunicat de presă că „Guvernul R. Moldova nu respectă condițiile și obligațiile din acordul de concesiune, încalcă drepturile investitorului şi riscă astfel să producă daune economice substanțiale țării”.


Impozitarea taxei aeroportuare, precum şi refuzul de a elibera o autorizaţie pentru construcţia unui nou terminal sunt decizii care ar putea oferi câştig de cauză concesionarului, a atenţionat, marţi, președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, cel care a condus toamna trecută o comisie parlamentară de anchetă privind concesionarea Aeroportului:

„În loc ca organele de drept să rezolve corect, legal şi judicios cauzele acestei concesiuni făcute prost pentru interesele R. Moldova, Guvernul a furnizat practic nişte motive ca Avia Invest să atace statul în arbitraj. Nu putem transforma un interes legitim al statului în a-şi apăra un drept în conformitate cu legea într-un comportament arbitrar al unor persoane care conduc acest stat. Aceasta ar face ca R. Moldova să apară în litigiu, în loc de parte păgubită, legată de dovezile fraudările concursului de concesionare, ca parte violatoare a concesionarului. Este o situaţie absurdă.”

Igor Munteanu, președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019)
Igor Munteanu, președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019)

Igor Munteanu a amintit că membrii comisiei parlamentare de anchetă pe care a condus-o au constat vicierea procedurilor şi concursului de concesionare a aeroportului şi au formulat mai multe recomandări pentru Guvern şi Procuratură, între care anularea contractului de concesiune, punerea sub sechestru a patrimoniul statului gestionat de Avia Invest şi cercetarea penală a oficialilor implicaţi în procesul de concesiune a aeroportului şi a celor care au propus introducerea taxei aeroportuare de 9 euro. Guvernul, condus atunci de Maia Sandu, a recţionat prompt la recomandările comisiei parlamentare, aminteşte Munteanu. Mai multe decizii ale executivului din 2013 privind concesionarea aerogării au fost abrogate şi a fost înaintată o acţiune civilă privind anularea contractului de concesionare. Procesul civil trenează, spune Igor Munteanu. Nu este însă limpede ce întreprinde Procuratura Generală în dosarul concesionării aeroportului, mai afirmă deputatul:


„Conform atribuţiilor sale, Procuratura Generală ar fi trebuit să constate fraudele comise la momentul de organizare a concursului de atribuire a contractului, aducând în faţa justiţiei oficialii şi cei implicaţi în presupusele fapte reprobabile. Se ştie însă că acest caz nu a progresat în ultima vreme. Nu se cunoaşte dacă au fost audiaţi martorii, dacă sunt persoane acuzate. Respectiv, nu avem cum să ştim cine şi cum apără interesele statului în acest caz foarte sensibil.”

Igor Munteanu a cerut Guvernului şi Procuraturii să prezinte de urgenţă Parlamentului un raport despre măsurile întreprinse în vederea apărării intereselor statului, iar ministerelor şi agenţiilor responsabile le-a solicitat să explice cum intenţionează statul să se apere în arbitrajul internaţional.

Guvernul şi Procuratura deocamdată nu au reacţionat la solicitările deputatului. Anterior, consilierul premierului în domeniul transporturilor Oleg Tofilat afirma că nu este clară calea arbitrajului internațional aleasă de compania concesionară, din moment ce contractul prevede mai întâi o încercare amiabilă de soluţionare a litigiilor, după care adresarea în instanţele judecătorești naţionale. Ceea ce a încercat mai întâi guvernul Sandu, apoi şi Guvernul Chicu e să obţină rezilierea contractului pe motiv că firma concesionară nu şi-a onorat angajamentele investiționale.

Un control făcut în ianuarie de Agenția Proprietății Publice sugera că Avia Invest a investit în aeroport numai 94 din cele 160 de milioane de lei promiși până la sfârșitul anului 2019. Mai mult de jumătate din banii investiți provin nu din sursele firmei concesionare, ci din fonduri acumulate din taxă aeroportuară percepută de la pasageri. Curtea de Conturi constata la finele lunii ianuarie, în urma unui audit, că autoritățile responsabile de procesul de concesionare nu au acționat în interesul public.

Previous Next

XS
SM
MD
LG