Vladimir Țurcan insistă să revină la șefia Curții Constituționale. A cerut colegilor să-și anuleze decizia

Julieta Savițchi
05/05/2020

Vladimir Țurcan a contestat destituirea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale. Magistratul a depus luni o sesizare adresată plenului Curții Constituționale în care cere colegilor anularea deciziei de destituire și desemnarea Domnicăi Manole la șefia Curții.  

Domnica Manole a declarat că solicitarea lui Vladimir Țurcan urmează să fie examinată într-un termen de până la 15 zile și a exclus că va fi examinată pe data de 7 mai, ziua când urmează să fie luată o decizie cu privire la creditul rusesc.

Amintim că Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de judecător al Curții Constituționale la 23 aprilie, cu câteva minute înainte de a lua decizia privind suspendarea legii prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro.

Decizia cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan a fost luată urmare a demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova în urma scandalului după ce Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în perioada stării de urgenţă declanșată din cauza pandemiei COVID-19. Atunci președintele Igor Dodon l-a telefonat pe președintele Curții pentru a-i cere explicații.

Mai multe declarații privind presupuse presiuni asupra magistraților Curții Constituționale au apărut în spațiul public, după ce aceștia au suspendat acordul privind creditul rusesc. Ulterior, Procuratura Generală a făcut public, printr-un comunicat de presă că lidera PAS Maia Sandu și deputatul Sergiu Litvinenco au refuzat invitația Procuraturii de a depune un denunț în susținerea postărilor pe care le-au făcut pe o rețea de socializare în care semnalau pretinsa intimidare și filare a judecătorilor Curții Constituționale.

Liderul Partidului Nostru, primarul de Bălți Renato Usatîi, a declarat, într-o conferință video că împotriva a trei magistrați de la CC s-ar pregăti provocări. Politicianul a indicat numele unor ofițeri de urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție. Instituția a infirmat, la rândul ei, acuzațiile.    

Plenul Curții Constituționale a sesizat luni Procuratura Generală în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filări și intimidări la adresa unor judecători ai Curții.

Julieta Savițchi
05/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii