‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMai multe țări au retras interdicţiile privind exporturile de cereale

Mai multe țări au retras interdicţiile privind exporturile de cereale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Valul de măsuri protecţioniste vizând produsele agricole, care a apărut pe măsură ce pandemia de coronavirus se răspândea la nivel global, a început deja să dea înapoi, scrie Agerpres, cu referire la Bloomberg.

Din cele 17 state care au încercat să limiteze exporturile de alimente pentru a-şi proteja aprovizionarea internă, aproape jumătate au revenit asupra tuturor sau a unor măsuri, arată un studiu realizat de International Food Policy Research Institute. Printre aceste state se numără şi unii dintre cei mai importanţi furnizori de cereale, precum Vietnam şi România, însă Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, a lăsat nemodificate interdicţiile.

Îngrijorările imediate privind lipsuri în aprovizionarea cu alimente s-au calmat în multe părţi ale lumii în condiţiile în care lanţurile de aprovizionare funcţionează în continuare, în pofida izolării. Între timp, chiar şi restricţiile care au fost o perioadă scurtă de timp au dus la produse alterate şi nave blocate. În aceste condiţii, o serie de organisme precum Naţiunile Unite au făcut un apel împotriva unor măsuri care ar putea afecta securitatea alimentară şi creşte preţurile.

„Nu a existat un motiv pentru a avea stocuri mai mari. În cel mai bun caz, aceste măsuri au afectat doar ţările respective”, subliniază Abdolreza Abbassian, economist la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Multe guverne au fost încurajate să relaxeze restricţiile după ce au evaluat rezervele globale şi au primit asigurări că vor exista oferte suficiente, susţine la rândul său Joseph Glauber, cercetător la IFPRI. Rusia, care nu a eliminat cotele la export, rămâne o excepţie, iar orice probleme provocate recoltelor de vremea nefavorabilă ar putea însemna că şi alte restricţii vor fi reintroduse.

„Sperăm că am văzut sfârşitul restricţiilor la export. Însă oamenii vor urmări cu atenţie ţări precum Rusia pentru a vedea dacă actualele restricţii şi cote vor fi prelungite şi în noul an agricol”, spune Joseph Glauber.

Pentru moment, Consiliul Internaţional al Cerealelor prognozează recolte consistente de grâu şi orez, iar ploile care au căzut în Uniunea Europeană şi regiunea Mării Negre au calmat îngrijorările privind o secetă care să afecteze perioada vitală de creştere a cerealelor. În plus, prelungirea restricţiilor riscă să afecteze reputaţia exportatorilor de furnizori pe care să te poţi baza şi ar crea prejudicii fermierilor, în condiţiile în care ar apărea decalaje între preţurile locale şi cele de pe pieţele internaţionale

În cazul României, al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, autorităţile au decis iniţial să interzică vânzările de cereale în afara blocului comunitar pentru ca după o săptămână să revină asupra deciziei. Aceasta după ce Comisia Europeană şi-a exprimat dezaprobarea faţă de introducerea de restricţii, care au provocat întârzieri pentru cel puţin o livrare de grâu destinată Egiptului, cel mai mare cumpărător mondial de grâu. Guvernul de la Bucureşti este încrezător că rezervele vor ajunge până la noua recoltă şi susţine că, nu există riscuri să apară probleme în aprovizionarea cu alimente de bază având în vedere că restaurantele sunt închise. Cu toate acestea, autorităţile române au avertizat că seceta ar putea afecta recoltele şi restricţiile la export ar putea fi reintroduse, dacă va fi nevoie. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›