(video) Primarul din Puhăceni, disperat după ce localnicii au ieșit la piață în plină pandemie: „Nu vreau să fiu primar la casa de nebuni!”

Veaceslav Plămădeală, primarul satului Puhăceni din raionul Anenii Noi, a decis să pună la respect sătenii din localitate, după ce aceștia au deschis piața în plină pandemie, ignorând totalmente cerințele de distanțare socială de minim 3 metri și a măsurilor de protecție și prevenție impuse de autorități în contextul pandemiei Covid-19.

Foto: Veaceslav Plămădeală/Facebook

După mai multe încercări ale primarului, de a-i dispersa pe oameni, acesta a solicitat ajutorul poliției. El a avut o ieșire nervoasă într-un live pe pagina sa de Facebook, în care i-a certat pe comercianți, dar și pe vânzători, în timp ce oamenii ignoră vădit solicitările acestuia. „Uitați-vă câtă neglijență! Aceștia sunt oamenii de la mine din sat care mi-au dat mandat să-i apăr”, a spus Veaceslav Plamadeala.

Din relatările primarului, în seara de vineri, 1 mai anul curent, s-a dispus delimitarea spațiului în piața din localitate pentru fiecare vânzător, așa încât să se păstreze o distanță de minim trei metri.

Sâmbătă dimineața, însă, a ieșit un haos total. „Primii comercianți s-au conformat, iar ulterior au început să-l ignore, să-și pună marfa acolo unde considerau ei de cuviință”, spune Veaceslav Plămădeală.

Mai mult, atât comercianții, cât și cumpărătorii, au ignorat solicitările primarului de a se distanța și de a respecta restricțiile impuse.

„N-au dorit să mă asculte, nimeni. Am intervenit a doua oară, pe la ora 08.00, cu difuzorul, deja mai insistent, și i-am informat că dacă nu-și reamplasează locurile voi chema poliția. Nimic reacție. A treia oară, 08.22, am ieșit deja live pe Facebook pentru a sensibiliza opinia publică locală, copiii, rudele, prietenii celor prezenți în piață despre ignoranța unor consăteni - nici un efect. La 08.30 am apelat 112 la poliție, la ora 09.00 au venit polițiștii, și abia atunci, să vedeți miracolul - toți au început să-și reamplaseze locurile.”, povestește indignat primarul.

Într-un live pe Facebook, Veaceslav Plămădeală a avut o ieșire nervoasă. Acesta a declarat că nu are de gând să fie „primar la casa de nebuni”, iar cei care nu vor să asculte, „să-și scuture buzunarul” pentru amenzi.

Amintim că, începând din data de 16 martie, toate piețele din țară au fost închise. Ulterior, la 8 aprilie, CSE a decis să permită micilor producători locali să-și vândă produsele în stradă, în locurile autorizate din municipiile Chișinău și Bălți.

Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pe perioada 17 martie - 15 mai 2020.


Pub