Actele de urbanism ar putea fi obținute în regim online, începând cu săptămâna viitoare. Ce alte procese a inițiat Primăria în domeniile de arhitectură și transport

De săptămâna viitoare va fi disponibilă prelucrarea online și electronică a demersurilor pentru obținerea documentației de urbanism. Declarația aparține viceprimarului Victor Chironda, în cadrul ședinței Primăriei. Tototdată, a fost restricționată parcarea pe strada Pușkin pentru a asigura un flux fără impedimente a transportului public.

Foto: UNIMEDIA

„În plan urbanistic sunt o serie de proiecte absolut necesare pentru planificarea sustenabilă și dezvoltarea orașului”, a declarat viceprimarul Victor Chironda.

Se planifică în curând implementarea platformei de management integrată a teritoriului, primul pas fiind digitalizarea Planului Urbanistic General.

La Direcția Arhitectură se coordonează elaborarea câtorva PUZ-uri, este vorba despre PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru zona Malina Mică, puzul zonei istorice centralei orașului, PUZ-ul pentru strada mesager, sistematizarea teritoriilor de pe străzile Kiev- Russo-Nicolae Dimo, strada Korolenko-Tudor Strișcă. „Sunt o serie de documente care o să ne permită să ne planificăm și să dezvoltăm mai sustenabil aceste zone”, a precizat Chironda.

„Am inițiat procesul de digitalizare a tuturor proceselor de lucru în cadrul Direcției Arhitectură. Este vorba despre depunerea pentru eliberarea documentelor permisive, este un program realizat în parteneriat cu Banca Mondială și suntem în faza de testare internă a sistemului. Dacă totul merge bine, de săptămâna viitoare deja să fie disponibilă prelucrarea online și electronică a demersurilor pentru obținerea documentației de urbanism: certificate de urbanism, autorizații de contrucții”, a adăugat Chironda.

Direcția Arhitectură și Urbanism și Relații Funciare urmează a fi reorganizată. „Este o viziune și o propunere a noastră, dar toată lumea este liberă să vină cu comentarii”, a spus viceprimarul. Modelul de reorganizare poate fi văzut pe site-ul Primăriei.

„Lucrăm acum la Raportul privind amplasarea mijlocelor de publicitate și afișaj în municipiul Chișinău. Avem conceptul deja elaborat în cadrul grupului de lucru. Completăm acum remarcile și sugestiile agenților economici. Săptămâna această sper să reușim să-l publicăm spre consultare publică”, a mai spus viceprimarul.

„Împreună cu dna Ionesii am inițiat un proiect de modernizare și renovare a scuarului Eminescu de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Schița e aproape gata”, a opinat Chironda.

Aceste au fost activitățile pe partea de Arhitectură și Urbanism. Pe partea de Mobilitate Urbană și Transport Public avem o serie de procese inițiate.

Analiza funcțională a Direcției de Transport și Căilor de Comunicație este cea mai importantă.

„Cu suportul partenerilor a fost contractată expertiza, analiza situației actuale a Direcției și se propune o nouă organigramă a Direcției. De asemenea, am contractat expertiza cehă, analiza situației privind tehnologiile inteligente în gestionarea transportului, o analiză amplă a situației existente ceea ce ține de controlul și monitorizarea traficului în oraș, organizarea semafoarelor, organizarea parcărilor și perspectivelor de dezvoltare a infrastructurii alternative, mai ales infrastructura pentru biciclete și a transportului public”, a mai spus Chironda.

„Ne propunem să finalizăm și să publicăm, de asemenea, conceptul privind gestionarea și dezvoltarea parcărilor în municipiul Chișinău. Este un document care reflectă o viziune a municipalității în privința gestionării și administrării parcărilor.

De asemenea, suntem într-un proces de implementare a proiectului a taxării electronice. Am înaintat către CMC un proiect de decizie în acest sens și așteptăm răspunsul pentru a iniția taxarea PPP și să putem atrage investiții private în acest domeniu.

În același timp, domeniile precum dezvoltarea benzilor pentru transportul public și iluminarea stradală au fost expertizate de partenerii din Rusia, iar contractele au fost semnate.

A fost restricționată parcarea pe strada Pușkin pentru a asigura un flux fără impedimente a transportului public. Analizele constatau că parcările pe partea dreaptă generează impedimente în circulația troleibuzelor, va urma aplicarea marcajului și a semnelor de atenționare specială”, a conchis Chironda.


Pub