(video) Fără careuri și festivități de absolvire în acest an. Ministrul Educației: „Situația ne impune să renunțăm”

Medii încheiate în baza rezultatelor din primul și al doilea semestru, înscrierea în clasa I fără certificate medicale și patru discipline vocaționale noi la treapta de liceu. Despre acestea, dar și alte decizii importante despre finalizarea anului de studii a anunțat astăzi ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în cadrul unui briefing de presă.

Foto: UNIMEDIA

(14:10) Igor Șarov a anunțat că astăzi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) va emite astăzi un ordin privind finalizarea anului de studii.

În conformitate cu deciziile adoptate de minister, instituțiile de învățământ vor elabora un orar eșalonat de completare a cataloagelor școlare, în baza înregistrării provizorii. Transcrierea absențelor se va realizar doar în cazurile absenței pe motiv de boală a elevilor. Absențele elevilor pe durata învățământului la distanță nu se califică ca motiv de nepromovare.

În privința tezelor trimestriale - ministrul Igor Șarov a anunțat că în acest an nu se vor susține teze. Mediile vor fi încheiate cu minim două note. Pentru toți elevii va fi încheiată situația școlară și toți vor fi promovați în anul I și a rezultatelor obținute în semestru II, cu cel puțin două note, inclusiv perioada învățământului la distanță.

Potrivit șefului MECC, grădinițele vor fi deschise doar cu aprobarea mai multor instituții de stat, precum Ministerul Sănătății (MSMPS), autoritățile publice locale, Agenția națională de sănătate publică (ANSP), și alți actori implicați. „În funcție de evoluția pandemiei, sistemul educațional va întreprinde măsuri de asigurare a familiilor cu activități necesare educației copilului”, a declarat Igor Șarov.

(14:15) : Înscrierea în clasa întâi. Toti copiii se vor înmatricula în clasa I în conformitate cu prevederile Codului Educației. Înscrierea copiilor se va efectua în două etape:

1. 21 mai -19 iunie;

2. 21 iunie - 31 iulie.

Înscrierea copiilor se va face conorm districtului, cu respectarea normelor sanitaro-igienice stabilite pe perioada pandemiei. Părinții vor putea depune cereri atît online, cât și la sediul instituției. Pentru etapa de înscriere a copilului la școală nu este obligatorie prezentareacertificatuli medical, a declarat Igor Șarov.

„La depunerea cererii, părinții vor semna o declarație pe propria răspundere asumându-și obligația prezentării ceritificatului medical până la începutul anului școlar”, a precizat ministrul.

Pentru elevii care urmează în acest an să susțină examenele de bacalaureat, Igor Șarov a declarat că o decizie definitivă va fi luată la data de 15 mai.

(14:20) Careurile și festivitățile școlare de absolvire. „Situația ne impune să renunțăm în acest an la careuri și la activitățile culturale, inclusiv a festivității de absolvire cu ocazia ultimul sunet pentru toate clasele. Este în interesul copiilor să respectăm măsurile impuse de situația epidemiologică.”, a spus Șarov.

(14:25) Tezele de licență. La sfârșitul stării de urgență, fiecare instituție de învățământ își va face o evaluare a stării educaționale și va decide să extindă sau nu calendarul academic. Ministerul a propus ca pentru anul universitar 2019-2020 perioada stării de urgență, susținerea examenului pentru teza de licență online. Examenul fiecărui student în parte trebuie să fie înregistrată integral și arhivată.

Pentru toți studenții din sistemul de învățământ superior la încheierea anului universitar 2019-2020, instituțiile ar putea decide individual asupra formelor de evaluare a studenților, înlocuind examenul tradițional cu alte forme alternative de evaluare.

Amintim că începând cu data de 11 martie 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a sistat orele și procesul educațional în toată republica, indiferent că este vorba despre educația preșcolară, școlară sau universitară.

La data de 17 martie, Parlamentul a instituit stare de urgență până la 15 mai 2020.


Pub