(video) Experți, despre potențiale presiuni asupra judecătorilor CC: Este o tentativă de a influența, care vine din partea diferitor partide

Situația actuală de criză face ca importanța Curții Constituționale să crească, iar hotărârile pe care le adoptă, jurisprudența pe care a dezvoltat-o pe parcursul a 20 de ani este foarte importantă pentru a asigura unitatea materiei constituționale în Republica Moldova. Cel puțin la aceste concluzii a ajuns expertul politic Igor Boțon, cadrul unei conferințe de presă despre activitatea Curții Constituționale.

Potrivit lui Boțan, astfel de situația a fost întodeauna, iar un exemplu elecvent este cazul de săptămâna trecută, când CC a fost sesizată de șase ori de deputați. Și acest lucru pune în evidență că este normal ca în situație de criză, Curtea să devină poate chiar cea mai importantă instituție din țară.

„Vrem nu vrem, țara noastră și practic țările lumii au nimerit într-o situație dificilă. Avem această pandemie care este foarte periculoasă. În același timp ne paște o criză economică, care de asemenea, trebuie depășită și trebuie să i se facă față. De aceea în astfel de situații de criză apare acest activism al subiecților cu drept de sesizare a Curții Constituționale, iar Înalta Curte este pusă în situația să răspundă la aceste sesizări. [...] Temerea mea este ca aceste presiuni să nu fie excesive, ca corpul de judecători au Curții să-și poată îndeplini misiunea, așa cum știu ei mai bine”, a punctat expertul.

În aceși timp, fostul judecător de la Curtea Consituțională, Nicolae Osmochescu, spune că atunci când este vorba de o situați de criză, atunci putem să vorbim despre presiuni politice în activitatea CC-ului.

„Este vorba despre o tentativă de a influența, care vine din partea diferitor partide politice. Deci, este un proces de intervenție directă politică din partea partidelor politice, atât celor parlamentare, cât și celor extraparlamentare în activitatea Curții Constituționale. Nu este o criză interioară a Curții Constituționale”, a menționat Nicolae Osmochescu.

Fostul judecător de la CC, afirmă că la moment nu putem vorbi de o criză în interiorul Curții Constituționale, din simplul motiv că actuala componență a Curții Constituționale a fost schimbată recent. „Doi – nu avem suficiente argumente și suficientă practică a jurisdicției constituționale parcursă în această componență. Acasta opinia și poziția mea referitor la ceea ce se întâmplă în jurul activității Curții Constituționale și în jurul activității concrete a unor judecători din Curtea Constituțională”, a mai spus expertul.

Amintim că Curtea Constituțională (CC) a sesizat Procuratura Generală cu privire la faptul că 4 judecători din completul de magistrați ar fi filați. Anunțul a fost făcut, pentru UNIMEDIA, de către președinta CC Domnica Manole.

Anterior, Procuratura Generală a venit cu un comunicat prin care se spune că instituția de urmărire penal „nu a inițiat vreun proces penal, nu a autorizat și nu a intervenit către judecătorul de instrucție pentru a fi autorizate, conform competenței, masuri speciale de investigații în privința judecătorilor Curții Constituționale. Din informațiile prezentate de MAI, SIS si CNA, nici aceste structuri nu au realizat astfel de măsuri”.


Pub